Otvoreno pismo umjetnika Vladi FBiH: Kultura u Federaciji BiH je skroz izbrisana, je li to znači da je nevažna?

Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini s Udruženjem filmskih radnika u BiH, Asocijacijaciom snimatelja u BiH i Sarajevo Film Festivalom uputilo je pismo Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu kulture i sporta, a kao rekaciju na odluku Vlade Federacije da u rebalansu proračuna za 2020. godinu izbriše transfer udruženjima građana iz oblasti kulture.

“Bili smo vrlo neugodno iznenađeni odlukom Vlade Federacije da u rebalansu proračuna za 2020. godinu izbriše transfer udruženjima građana iz oblasti kulture.

Ova odluka pokazuje da u vanrednoj situaciji ugroženosti naše države i svih njenih građana vaša vlada smatra da je kultura ta koja vam je nevažna, i čija ćete sredstva– a u kontekstu cijelog prorčuna, ove godine čak 11 posto većeg od prošlogodišnjeg, sredstva za navedeni trasfer su minorna – prva oteti umjetnicima i preusmjeriti u druge svrhe”, navodi se u pismu i dodaje kako je ”još gora spoznaja da se radi upravo o udruženjima građana, u kojima često prihode ostvaruju nezavisni umjetnici i kulturni djelatnici, koji su se u doba pandemije našli u situaciji egzistencijalne ugroženosti.”

Udruženje navodi kako su se već na ovu adresu obratili dopisom u kojem su skrenuli pažnju na probleme s kojima se susreće filmska produkcija i druge umjetničke produkcije, i posebno tešku situaciju nezavisnih umjetnika koji nisu u radnom odnosu i koji su se zbog zabrane djelatnosti našli u teškoj financijskoj situaciji.

“Zabrana rada, za koju još ne znamo koliko će potrajati, duboko ugrožava i sva pozorišta u FBiH, koja ne igraju, ne rade nove predstave, a veliko je pitanje koliko će vremena trebati da se publika vrati u pozorišta i nakon završetka zdravstvene krize. Već smo u tom dopisu istaknuli koliko je važno da se ove godine raspišu svi redovni konkursi za kulturu na razini FBiH i koliko će ključni oni biti za nastavak rada, produkcije, pa i sam opstanak naše branše. Nažalost, prvom odlukom o ukidanju transfera za udruženja građana u kulturi potpuno ste ignorirali naš apel”, navode umjetnici u pismu.

Kažu kako zbog te odluke, ali i zbog neophodnosti hitnih odluka Vlade i Ministarstva u cilju zaštite umjetnika i kulturnih institucija u Federaciji BiH, zahtijevamo hitno stavljanje van snage odluke o brisanju transfera udruženjima građana iz oblasti kulture iz proračuna FBiH za 2020. godinu.

Traže i javna jamstva da će svi drugi planirani konkursi, transferi, fondacije i svi drugi oblici financiranja kulture u proračunu FBiH ostati u 2020. godini u redovnom kapacitetu te plan podrške pozorišnim ustanovama i firmama u oblasti filmske i televizijske produkcije u razdoblju trajanja i nakon završetka epidemiološke krize.

Traže i sistem podrške nezavisnim umjetnicima, među njima pozorišnim, filmskim i televizijskim rediteljima, i to kroz hitne jednokratne pomoći u socijalnom kapacitetu, sistem stipendija i umjetničkih rezidencija, osmišljavanje novih formi ugovora s umjetničkim organizacijama – narudžbe i ugovore za razvoj pozorišnih i filmskih projekata, ugovore za prikupljanje umjetničke građe, ugovore za online pripreme projekata i sl.

“Napominjemo da kao Udruženja stojimo na raspolaganju za evidentiranje i prikupljanje podataka o našim članicama i članovima – rediteljima i rediteljicama, autorima, snimateljima, filmskim radnicima, nezavisnim umjetnicima i umjetnicama, koji bi primili jednokratnu pomoć. U situaciji u kojoj sve evropske zemlje pronalaze načine da podrže umjetnike, svjesne da je umjetnost i kultura jedan od temelja njihovog socijalnog kapitala, želimo vjerovati da će i vaša Vlada postupati vođena takvim uvjerenjem”, navodi se u pismu.