Počinje mubarek mjesec svih muslimana: Prvi dan posta u petak, 24. aprila

Mubarek mjesec svih muslimana, Ramazan nastupa zalaskom sunca u četvrtak 23. aprila, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

Muslimani širom svijeta sa nestrpljenjem očekuju početak ovog mubarek mjeseca. Nažalost, u ovakvim okolnostima vjernici neće moći ići u džamiju i u džematima obavljati molitve, ali će svakako moći obavljati molitve u kućnom ambijentu, te iftariti sa svojom porodicom.

U težim okolnostima koje su zadesile cijeli svijet dužnosti svih vjernika pogotovo tokom mjeseca ramazana jesu da čine dobra djela, budu strpljivi, pomažu jedni drugima i da se suzdržavaju svega što je loše i štetno po njih, jer: “Za svako živo stvorenje imate nagradu (kada ga napojite, nahranite i s´njim lijepo postupate)”.

Povodom nastupajućeg mjeseca ramazana oglasio se Rijaset Islamske zajednice u BiH, čije saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec Ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

Ovogodišnju ramazansku vaktiju možete pronaći klikom ovdje, a korisnicima mobilnih uređaja baziranih na Android operativnom sistemu preporučujemo oficijelnu aplikaciju Islamske zajednice koja pored dnevnih vaktija za gradove u našoj domovini nudi i druge sadržaje za svakodnevne potrebe vjernika. Aplikaciju možete preuzeti putem Google Play Storea.

Obzirom da je mjesec ramazan mjesec intenzivnijeg ibadeta, ove godine smo formirali tim islamskih učenjaka koji će odgovarati na Vaša pitanja kako bi smo ubrzali dosadašnji proces dobijanja odgovora. U ovoj fazi prednost će imati pitanja iz domena ibadeta (namaz, post i zekat) te pitanja od vjernika sa jasno navedenim imenima (a ne skrivenim iza nadimaka), a kao i dosada upućena pitanja bit će objavljivana anonimno. Također, kao i dosada vaša pitanja možete slati putem email adrese pitanja@rijaset.ba kao i kroz mobilnu aplikaciju Islamske zajednice”, navodi se u saopćenju Rijaseta IZ u BiH.