Požari u Černobilu ne jenjavaju, zabrinutosti oko radijacije rastu

Ukrajinski vatrogasci danas su ušli u šesti dan borbe protiv šumskih požara u pretežno nenaseljenoj isključenoj zoni nakon Černobila. Na tom području ostala je stopa radijacije od nuklearne katastrofe prije više od tri desetljeća.

Više od 300 vatrogasaca uz pomoć nekoliko vatrogasnih aviona radilo je na zaustavljanju požara, koje su posljednjih dana potaknuli jaki vjetrovi.

Vlasti su od ponedjeljka više nego udvostručile broj vatrogasaca na tom području. Vlada nije otkrila razmjere štete u posljednja dva dana.

Lokalni mediji izvijestili su u četvrtak da vlasti evakuišu malu zajednicu unutar te zone isključenja.

Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace upozorila je nakon analize satelitskih podataka da se situacija „brzo pogoršava“.”Veliki požar na granici zone isključenja dostigao je oko 18.000 hektara”, rekli su iz Greenpeace.

Manji požar koji se pojavio u među borovima u blizini elektrane u Černobilu narastao je na 2.600 hektara, saopštio je Greenpeace.

Vlasti su posljednje sedmice pripisale požare u Černobilskoj zoni i druge širom Ukrajine relativno sušnim uslovima, nakon zime kojoj je nedostajalo dovoljno oborina i snježnog pokrivača.

Stručnjaci za zaštitu okoliša strahuju da bi požari mogli uzburkati radioaktivni pepeo u zemlji. Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopćila je da se čini da je nivo radijacije u prihvatljivoj normi.

Visoki zvaničnik za zaštitu okoliša Egor Firsov rekao je za vikend da je zračenje u tom području sada 16 puta više od normalnog nivoa.

27-godišnji stanovnik naselja u blizini zone isključenja pod istragom je zbog sumnje da je započeo barem jedan od lokalnih požara.

Vjeruje se da je muškarac, koji bi mogao biti suočen s do pet godina zatvora, spalio travu i smeće, a nije mogao obuzdati vatru zbog vjetrovitog vremena, navodi se u policijskom saopćenju.

Rušenje i eksplozija reaktora iz 1986. u nuklearnoj elektrani u Černobilu, oko 100 kilometara (62 milje) sjeverno od Kijeva, smatra se najgorom nuklearnom katastrofom u historiji.