Španija će vanredno stanje produžiti do maja

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je u četvrtak da produženje ‘vanrednog stanja’ koje je tražio od španskog parlamenta do ponoći 25. aprila gotovo sigurno neće biti posljednje potrebno prije nego što Španija pobijedi pandemiju koronavirusa.

“Sada vam kažem da ću za 15 dana morati ponovo produžiti stanje uzbune … Za 15 dana sam uvjeren da ću se morati vratiti k vama, jer nećemo okončati pandemiju”, objasnio je tokom rasprave koja je održana u španskom Kongresu.

“Vanredno stanje” i s tim povezana ograničenja slobode kretanja u Španiji vjerovatno će se nastaviti do 10. maja, prenose lokalni mediji.

Ranije u četvrtak, premijer je rekao da će se Španija vratiti u “apsolutnu normalnost” tek kada bude otkrivena vakcina protiv koronavirusa.

Objasnio je da je “požar koji je pandemija zapalila pod kontrolom”, ali upozorio je da pred njegovom zemljom stoji dug put do izlaska iz “tunela”.

“Ne znamo od kakve se normalnosti oporavljamo … Bit će ekonomskih i socijalnih aspekata u našem načinu života koji će se morati modificirati”, rekao je, dodavši da čak i kada se ‘stanje uzbune’ na kraju prekine, ograničenja kretanja i pravila društvenog distanciranja ukidala bi se postepeno.

U četvrtak je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Španiji porastao za 683 osobe u 24 sata sa 14.555 na 15.238 preminulih, dok je ukupan broj slučajeva zaraze porastao za 5.756, sa 146.690 na 152.446.

Te cifre ukazale su na to da mjere zatvaranja zemlje uvedene 14. marta imaju značajan učinak na usporavanje širenja virusa, ali da je potrebno još vremena za daljnje smanjivanje stope zaraze.

„Stanje pripravnosti“ prvi je od tri stepena vanrednih stanja koje španska vlada može primijeniti u posebnim okolnostima.