Pregled najbitnijih vijesti iz svijeta koje se odnose na koronavirus: Preminulo preko 150.836 širom svijeta

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa premašio je 150.836, ali u Italiji i Španiji stanje se popravlja. Njemačka je danas objavila da je stanje u toj državi “pod kontrolom”, a Velika Birtanija je osnovala tim koji će intenzivno raditi na pronalasku vakcine. Ostatak vijesti pročitajte u nastavku.

Globalni broj smrtnih slučajeva premašuje 150.836

Prema istraživačima sa Univerziteta Johns Hopkins, više od 2,2 miliona ljudi je zaraženo virusom širom svijeta, dok je najmanje 150.836 umrlo.

Podaci prikupljeni iz službenih izdanja i medijskih izvještaja vjerovatno predstavljaju umanjivanje zbog sumnje u zataškavanje izvještaja i različitih režima testiranja širom svijeta.

U britanskim bolnicama je umrlo više od 14.000 ljudi

Britanska vlada objavila je da je u bolnicama u Velikoj Britaniji umrlo dodatnih 847 ljudi, što je ukupno 14.576 preminulih od početka epidemije. To predstavlja blago usporavanje rasta, ali brojke ne uzimaju u obzir ljude koji su umrli u drugim sredinama.

Skoro 100.000 građana EU ostaje van svojih država

Evropska komisija kaže da je 98.900 građana EU i dalje zaglavljeno u inostranstvu, iako se napori za njihovo vraćanje kući nastavljaju. To se uspoređuje sa 600.000 koji su prijavili da su ostali u inozemstvu na početku epidemije.

Slučajevi Južne Azije dostižu 22.000

Broj oboljelih u regiji južne Azije za koje se zna da su zaraženi prelazi 22.000. Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da bi regija, u kojoj živi petina svjetske populacije, mogla biti novi epicentar bolesti, jer postoje milioni u gusto naseljenim područjima i žive pod krhkim javnim zdravstvenim sistemima.

Povećanje u talijanskim slučajevima usporava

Danas je zabilježeno 575 smrtnih slučajeva u Italiji, više od 525 dan ranije, dok se broj novih slučajeva neznatno smanjuje na 3.493 u odnosu na prethodnih 3.786.
Broj preminulih u odnosu na sredinu i kraj marta je značajno manji.

Zdravstvenim radnicima u Velikoj Britaniji nestaje zaštitne opreme

Zdravstveni šefovi u Engleskoj pripremaju se zamoliti ljekare i medicinske sestre da rade bez potpunih zaštitnih odora prilikom liječenja pacijenata, jer će bolnice potrošiti zalihe u narednih par sati.

Velika Britanija uspostavlja radnu grupu za proizvodnju cjepiva

Od novostvorene radne grupe za proizvodnju cjepivo u Velikoj Britaniji tražit će se da industrijske i istraživačke institucije upute i osposobe, pregledaju propise i izvrše pripreme za veliku proizvodnju nakon što se cjepivo razvije. Vodit će ga glavni naučni savjetnik britanske vlade, Patrick Vallance, i zamjenik glavnog medicinskog službenika za Englesku, prof Jonathan Van-Tam.

Vlada najavljuje 13 miliona funti za 21 istraživački projekat virusa; uključujući napore usmjerene na liječenje bolesti i njeno sprečavanje.

Pandemija u Njemačkoj je sada „pod kontrolom“

Broj novozaraženih u Njemačkoj je pao na nove linije i pokazao poboljšanje situacije, zbog čega je ministar zdravstva Jens Spahn rekao da postoji dovoljno dokaza koji bi strategiju zaključavanja mogli proglasiti uspješnom.

U Španiji stabilizacija smrtnih slučajeva

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Španiji porastao je u petak na 585, u odnosu na 551 u četvrtak, ali još uvijek su daleko više brojke od više od 900 registrovanih tokom vrhunca epidemije početkom aprila. Broj ukupnih slučajeva koronavirusa porastao je u petak na 188.068 u odnosu na 182.816 u četvrtak, što je porast za 2,9%.

Broj smrtnih slučajeva u Wuhanu revidiran za 50%

Radna grupa za prevenciju i kontrolu u Wuhana revidirala je broj preminulih u tom gradu, od posljedica koronavirusa nagore za 50%, sa 2.579 na 3.869. Ažurirana brojka dolazi nakon nekoliko sedmica sumnje u prijavljeni broj smrtnih slučajeva, jer je u drugim zemljama vidljivo da broj smrtnih slučajeva doseže više od 10.000.

Kineski GDP smanjuje se u martu za 6,8%

Kina je izvijestila da je zabilježila prvi pad od 6,8%,. Kineska ekonomija nije zabilježila pad od 1992. kada je ta zemlja počela objavljivati ​​tromjesečne podatke o GDP-u. Kina je u 2019. godini već zabilježila svoj najsporiji rast u gotovo 30 godina.

Donald Trump izdaje smjernice za ponovno otvaranje SAD-a

Američki predsjednik otkrio je plan u tri faze, a svaka ovisi o državama koje ispunjavaju određene kriterije. Trump kaže da države koje ispunjavaju kriterije faze 1 mogu se ponovo otvoriti u petak, te da će se 29 država ponovo otvoriti „relativno brzo“.

8 država ublažava restrikcije uvedene zbog koronavirusa

Austrija

Austrija je 14. aprila dozvolila otvaranje hiljade objekata i tako postala jedna od prvih zemalja u Evropi koja je ublažila mjere izolacije. Veliki tržni centri, veći trgovački objekti i frizerski saloni bi se trebali otvoriti 1. maja. Muzeji bi trebali početi s radom sredinom maja, a velike priredbe tek krajem augusta.

Danska

Danski frizeri, zubari, fizioterapeuti i autoškole otvaraju svoja vrata 20. aprila, nakon jednomjesečnog karantena u toj zemlji zbog epidemije koronavirusa, objavila je u petak vlada. Dogovor su podržale sve stranke koje podupiru socijaldemokratsku vladu premijerke Mette Frederiksen, kao i glavne opozicione stranke. Početkom sedmice je dopušteno otvaranje jaslica, vrtića i povratak učenika do 5. razreda u škole.

Njemačka

Njemačka vlada i savezne pokrajine su u srijedu dogovorile produženje aktualnih mjera ograničenog kretanja do 3. maja, uz postupno otvaranje trgovina, škola i frizerskih salona od 4. maja.

Norveška

Norveška je 7. aprila najavila postupno ublažavanje ograničenja zbog korone te će se 20. aprila otvoriti vrtići, a sedmicu kasnije i škole od 1. do 4. razreda. Ovaj mjesec se otvaraju i frizerski i saloni ljepote, a građani će moći i u svoje vikendice u planinama. Istovremeno će se morati nastaviti s radom od kuće a građani će se na “dugo vrijeme” morati naviknuti na mjere protiv zaraze, saopćila je vlada.

Italija

Italija je produžila karantin do 3. maja, ali razmatra načine kako ublažiti drakonske mjere uvedene prije više od mjesec. Lombardija, najpogođenija italijanska regija pandemijom Covida-19, želi ponovo pokrenuti privredne aktivnosti 4. maja, na dan ukidanja mjera izolacije. No, stručnjaci napominju da Italija “nije spremna” za ukidanje karantina dok je pravi broj zaraženih puno veći od službenog broja.

Španija

Španija je djelomično ublažila mjere izolacije za neke privredne aktivnosti, uključujući građevinu i proizvodnju, koje su ponovo pokrenute 13. aprila. No, i dalje su na snazi gotovo najstrože restrikcijske mjere u Evropi te će trgovine, barovi, javne površine ostati zatvoreni najmanje do 26. travnja.

Francuska

Karantin je na snazi do 11. maja nakon čega se očekuje otvaranje škola i trgovina. Restorani, kafići, hoteli i kina i dalje će ostati zatvoreni. Do daljnjega su zabranjeni dolasci iz nevropskih država.

Velika Britanija

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, koji mijenja premijera Borisa Johnsona dok se ne oporavi, u četvrtak je rekao kako je prerano za ukidanje restriktivnih mjera i najavio njihovo produženje za još najmanje tri sedmice. Na odluku vlade o ublažavanju mjera utjecati će nekoliko faktora: dokazi o konzistentnom padu broja preminulih i novozaraženih, te sigurnost da ukidanje restrikcija neće izazvati novo nekontrolirano širenje epidemije