Zaljubljenica u kuhanje Belma Ćoralić svakodnevno oduševljava Instagram svijet

Za vrijeme izolacije, dok većinu vremena provodimo u udobnosti svojih domova, najviše vremena posvećujemo hrani i kuhanju.

Da bismo vam odgovorili na pitanje ”Šta kuhati danas?” intervjuisali smo mladu Belmu Ćoralić, zaljubljenicu u kuhanje koja svoje Instagram pratitelje svakodnevno ostavlja bez teksta fotografijama ukusne i jednostavne hrane.

Belma Ćoralić
Belma Ćoralić

Belma je diplomirani bachelor uprave, dolazi iz Cazina i ima 27 godina. Za sebe kaže da je veliki optimista te da se trudi u ljudima vidjeti samo dobro. Pozitivna energija i osmijeh su njeni životni motivi.

Kada smo je pitali kako je došla na ideju da otvori svoj kulinarski Instagram blog kazala je da nije baš planirala da radi ovo, već je sve krenulo nekako spontano.

To je na početku bio moj privatni profil gdje sam dijelila samo svoje slike. Uvijek sam voljela isprobavati nova jela i skuhati nešto što nisam prije jela. Intenzivnije kuhanje je počelo kad sam se udala. Trenutno ne radim i svu svoju ljubav prema kuhanju sam posvetila baš sada kada imam više vremena”.

Belma Ćoralić
Belma Ćoralić

Sve je počelo spontano, kada sam samo slikala hranu koju spremam, dobila sam pohvale i ispod slika su mi pisali da bi voljeli da pišem recepte. Tako je sve krenulo, nisam mogla ni sanjati da bi ikada došla do ovog broja pratitelja (16 hiljada). Sva moja jela su jako lagana za spremiti, posebno namirnice koje su dostupne svima. Sve radim spontano, ne planiram unaprijed toliko i mislim da je to ono što se sviđa mojim pratiteljima – jednostavnost. Moja jednostavnost i odnos sa ljudima je ono na šta sam najponosnija. Nekada dobijem više komplimenata zbog moje ljubaznosti nego za same recepte (smijeh)“, pojasnila nam je Belma.

Zanimalo nas je ko je nju naučio da kuha, a kaže da je za to zaslužna njena mama (ko bi drugi mogao biti).

”Mama je zaslužna za moje dobro kuhanje, ali poslije sam sama učila, a učim i danas. Mislim da se kuhanje uči čitav život. Kao što sam već navela, volim isprobavati nova jela pa i sama nekada prije ručka tražim po internetu šta bi mogla danas kuhati i dijelim na svoj Instagram i pomažem drugima da spreme brz obrok”, 
kaže Belma.

Kaže da inspiraciju traži online, odnosno da se trudi da prati društvene mreže i satim razmišlja o narednom poduhvatu.

”Često gledam Pinterest i tražim inspiraciju za slike i za recepte. Nekada znam satima listati i gledati šta bih mogla slijedeće da kuham”.

“Trudim se da ne ponavljam recepte i da moje objave bude što zanimljivije mojim pratiteljima. Moje objave većinom nastaju spontano, a kada spremam nešto posebno najbitniji je ambijent i dobar ugao za fotografiju. Iza jedne ‘dobre fotografije’ stoji 30 neuspješnih koje mi se ne sviđaju. Lakše mi je skuhati jelo nego uslikati isti obrok”, kazala je Belma.

Kaže da najviše voli slana jela, tortilje je izdvojila kao posebne, te ih sprema na 100 načina. Nije ljubitelj kolača, ali je izvdojila palačinke kao dragu slasticu, a s nama je odlučila podijeliti i recept za iste. U pitanju su popularni američki palačinci koje svi volimo.

Za ovo divno čudo potrebno vam je: 200 grama brašna; 250 ml mlijeka; jedno jaje; tri male kašike otopljenog putera; prašak za pecivo; jedan vanilin šećer.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by *Belma Hadžimehanović-Ćoralić (@belmacoralic) on

Zamjesite gustu smjesu i pecite kratko sa obe strane da dobije lijepu zlatnu boju. Pravite male palačinke, trebaju biti deblje od običnih. Otopite jednu čokoladu na pari i prelijte preko više palačinkama te dodajte šumsko voće. Možete naravno preliti i mazati sa čime želite, ali ova kombinacija će vas sigurno oduševiti.

Za više recepata, kao i druženja posjetite Belmin Instagram profil, kao i YouTube kanal koji je nedavno otvorila.