Pregled slučajeva u BiH: Prvi slučaj koronavirusa u Tomislavgradu, četiri osobe u teškom stanju

U Bosni i Hercegovini danas su zabilježena 33 nova slučaja zaraze koronavirusom. Tokom dana zabilježena su dva nova smrtna slučaja, dok je ukupan broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u BiH 51.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 135 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivno. U pitanju su četiri retestiranja i osam novih slučajeva.

Kako je za medije potvrdila pof. dr. Sebija Izetbegović zaražene su četiri osobe iz Sarajeva, dvije iz Travnika i po jedna iz Maglaja i Zenice.

Na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi preminuo je jedan pacijent koji je 13 dana bio na respiratoru. Radi se o uposleniku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, te je to prvi pacijent koji je stavljen na respirator u ovoj klinici od početka globalne pandemije.

Foto: N1
Foto: N1

U Republici Srpskoj testirano je 209 uzoraka od kojih je 19 pozitivno. zaraženo je devet osoba iz Banje Luke.

Koronavirus je potvrđen kod još jedne radnice i dvije korisnice Doma za stara lica u privatnom vlasništvu u Skender Vakufu, te kod jednog njegovatelja u domu u Banjoj Luci.

Štab civilne zaštite HNK javio je da je u ovom kantonu testiran 91 uzorak, a koronavirus je potvrđen kod četiri osobe i to tri iz Mostara i jedne iz Čitluka.

Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona saopćio je danas u popodnevnim satima da su na koronavirus pozitivne još četiri osobe s područja Širokog Brijega. Svi su povezani s postojećim klasterima, a pronađene su poveznice i s postojećim klasterima i za četiri osobe za koje je govora bilo u subotu, koje su također s područja Širokog Brijega.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je kazao da je u protekla 24 sata na prostoru FBiH testirano ukupno 605 uzoraka, od kojih je 21 bio pozitivan na COVID-19.

“U FBiH je do sada ukupno testirano 10.562 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 760 osoba. Prema spolnoj strukturi, 54 posto su činile žene, a 46 posto su muškarci”,  izjavio je Musa.

U posljednja 24 sata u Sveučilišnoj bolnici Mostar testirano je 176 uzoraka na prisustvo koronavirusa, od kojih je pozitivno pet testova – Mostar tri, Konjic jedan i Čitluku jedan, rečeno je na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo obavljeno je 136 testiranja. Na koronavirus pozitivino je osam osoba, četiri novooboljele i četiri retestiranja.

U Kantonu Sarajevo do sada je obavljeno 2.335 testiranja, 118 je pozitivnih slučajeva, izliječenih je 19.

Epidemiologinja Aida Pilav kazala je na konferenciji za medije da su toku testiranja u staračkim domovima i ustanovama socijalne zaštite KS, te da je svih 35 uposlenika Gerontološkog centra koji su do sada testirani negativno na koronavirus.

Komandantica Kriznog štaba KS Nihada Glamoč kazala je da je Federalno ministarstvo zdravstva tokom jučerašnjeg dana izdalo 60 rješenja o prekidu karantina na Bjelavama.

Foto: Izlazak iz karantina u Studentskom domu Bjelave/ Vlada KS
Foto: Izlazak iz karantina u Studentskom domu Bjelave/ Vlada KS

U KCUS-u je tokom popodneva i večeri testirano 195 uzoraka na prisustvo koronavirusa.

Od toga je, kako je za medije potvrdila generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, pozitivno ukupno sedam uzoraka.

U protekla 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar testirano je 17 uzoraka s područja Livanjskog kantona na prisustvo virusa SAR-CoV-2 od kojih je jedan bio pozitivan, i to iz Tomislavgrada. Ovo je prvi zabilježeni slučaj zaraze koronavirusom u Tomislavgradu od početka pandemije.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, tokom dana na COVID-19 testirano je 148 uzoraka. Kako su kazali iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona pozitivna su dva uzorka. Riječ je o uzorcima osoba iz Čitluka.

Od 94 uzorka koja su večeras testirana u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 93 su negativna, dok je jedan uzorak pozitivan na COVID-19. Riječ je o uzorku iz Žepča.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini od koronavirusa je ukupno zaraženo 1.342 osobe, dok su četiri osobe trenutno u dosta teškom stanju.

Sarajevska sehara još jednom apeluje na sve građane da prate upute nadležnih institucija, te ostanu u svojim domovima i na taj način zaštite svoje, ali i živote svih nas.