Premijer Velike Britanije Boris Johnson u „stabilnom“ stanju nakon boravka na intenzivnoj njezi

Premijer Velike Britanije Boris Johnson navodno je u stabilnom stanju i “dobrog raspoloženja” nakon noći na intenzivnoj njezi, gdje se liječi od koronavirusa.

Johnson je primljen u bolnicu St. Thomas u Londonu u ponedjeljak navečer u 19:00 po lokalnom vremenu, nakon što je u nedjelju uveče prvi put ušao u bolnicu na testiranje iz predostrožnosti.

Glasnogovornik Downing Streeta rekao je u utorak poslijepodne: “Premijer je bio stabilan preko noći i ostaje u dobrom raspoloženju. Prima standardni tretman kiseonikom i diše bez ikakve druge pomoći. Nije mu potrebna mehanička ventilacija ili neinvazivna respiratorna podrška.”

55-godišnji Johnson – koji je prvi veliki svjetski lider koji je objavio dijagnozu COVID-19 – nema upalu pluća, javlja BBC.

Buckinghamska palača otkrila je da je kraljica Elizabeta rano u utorak poslala poruku Johnsonu i njegovoj partnerici Carrie Symonds, koja je trudna s njihovim prvim djetetom, rekavši da misli na njih i da želi Johnsonu što brži oporavak.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab mijenja premijera od ponedjeljka navečer.

Prvo je objavljeno da je Johnson imao koronavirus 27. marta, a iako je radio iz svoje rezidencije, kašalj i groznica potaknuli su njegov prijem u bolnicu u nedjelju.

Ujedinjeno Kraljevstvo teško je pogodilo izbijanje koronavirusa, koji je do sada odnio 5.373 života. Do danas je 51.608 slučajeva COVID-19, a broj se neprestano povećava svakog dana.

Za razliku od drugih zemalja koje su brzo provodile mjere predostrožnosti kao što su zabrane okupljanja i zatvaranja, Johnsonova vlada bila je spora u postupanju po tim mjerama javne zdravstvene zaštite u Velikoj Britaniji i borila se posljednjih sedmica da prenese ozbiljnost pandemije javnosti.