Andrea Bocelli na Uskrs će nastupati uživo u praznoj Milanskoj katedrali

Ovog Uskrsa, odlazak u crkvu za mnoge neće biti moguć, ali iznimka se pravi za Andrea Bocellija, koji će održati koncert u Milanskoj katedrali Duomo. Koncert će se prenositi kao globalni live stream na YouTube.

Bocelli će za to vrijeme biti u pratnji samo orguljaša katedrale Emanuele Vianelli, a koncert će se, naravno, odvijati bez publike. Sakralna djela predviđena u set listi uključuju “Ave Maria” i Mascagnijevu “Sancta Maria”.

Predstava pod nazivom „Bocelli: Muzika za nadu“ zakazana je u 19 sati u Italiji. Koncert će se moći gledati isključivo na Bocellijevom YouTube kanalu.

Grad Milano, Veneranda Fabbrica del Duomo, Sugar Music, Universal Music Group i YouTube udružili su se za web koncert (za koji Bocelli kaže da neće uzimati naknadu).

„Srećan sam što je Andrea prihvatio naš poziv,“ rekao je gradonačelnik Milana Giuseppe Sala u izjavi kojom je najavio koncert.

„Ove godine Uskrs će za sve nas biti jako drugačiji. Radostan spokoj koji obično dolazi ovom danom uvelike je poljuljan pandemijom koju doživljavamo. Siguran sam da će čudesni Bocellijev glas biti zagrljaj koji nam nedostaje ovih dana, snažan, poseban zagrljaj, sposoban zagrijati srce Milana, Italije i svijeta. ”

„Vjerujem u snagu zajedničke molitve“, rekao je Bocelli.

„Vjerujem u katolički Uskrs, univerzalni simbol ponovnog rođenja koji je svima – bez obzira da li su oni vjernici ili ne – trenutno zaista potreban. Zahvaljujući muzici, koja će se prenositi uživo, okupljajući milione stisnutih ruku širom svijeta, zagrlit ćemo srce ove ranjene zemlje. Velikodušni, hrabri, proaktivni Milano i cijela Italija bit će opet, i vrlo brzo, pobjednički model, motor renesanse kojem se svi nadamo.
Biti će milina i radost tome svjedočiti, u Duomu, tokom proslave Uskrsa, misterije rođenja i ponovnog rađanja.”

Zasebno od koncerta, fondacija Andrea Bocelli započela je GoFundMe kampanju kako bi pomogla bolnicama da nabave zalihe za zaštitu medicinskog osoblja od virusa.