Presjek stanja u BiH: 36 novih slučajeva zaraze, dva smrtna slučaja, te 28 oporavaka

Do trenutka pisanja ovog teksta u Bosni i Hercegovini je potvrđeno 36 novih slučajeva koronavirusa, ukupno 1.076.

Najviše slučajeva danas potvrđeno je u Banjoj Luci, i to njih devet, a slijedi Kotor Varoš sa šest novozaraženih osoba.

Po tri slučaja danas su zabilježena u Cazinu, Livnu, Tesliću, Trebinju, Prnjavoru, dva u Mrkonjić Gradu. Po jedan slučaj zabilježen je u Brčkom, Goraždu, Modriči i Petrovcu.

Zabilježena su i dva smrtna slučaja u Bosni i Hercegovini danas, ukupno 41. Sinoć je na Klinici za COVID-19 u Mostaru preminula jedna starija osoba, ali službene potvrde i dalje nema. Osim toga, preminuo je i stariji muškarac u Brčkom. Riječ je o 68-godišnjem muškarcu koji je pripadao klasteru Centra za srce u Tuzli.

Danas je u našoj zemlji zabilježeno i 28 oporavaka od koronavirusa, a takvih je ukupno 234.

Također, grupa od 18 bosanskohercegovačkih državljana koji su se 27. marta vratili iz Italije, napustili su danas karantin u Studentskom domu Bjelave u kojem su boravili po rješenju Federalnog ministarstva zdravstva.

Iako je prema našim propisima trajanje karantina 28 dana, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić ističe da su nadležne epidemiološke službe dobile odgovor od Svjetske zdravstvene organizacije da u slučaju koronavirusa osobe mogu nakon 14 dana napustiti karantin.

Sarajevska sehara još jednom apeluje na sve građane da prate upute nadležnih institucija, te slušaju i slijede samo stručne osobe.