Zašto je cijeli svijet poludio za ovom serijom: 34 miliona gledalaca za samo sedam dana

Ukoliko imate profil na bilo kojoj društvenoj mreži, a niste skloni praćenju trendova, vjerojatno ste svjesni da postoji serija koja se zove La Casa de Papel i da je svi gledaju.

Osim što je stvorila snažan osjećaj straha, panike i beznađa, pandemija koronavirusa stvorila je i niz karantenskih hitova, a uz Tiger Kinga, u moru serija i filmova isplivao je četvrti dio (drugi dio druge sezone) serije La Casa de Papel ili Money Heist u američkoj verziji naslova, piše Index.

Najveći svjetski hit

U samo dva dana serija je na svjetskom nivou postala traženija od bilo koje druge serije, a s trona je skinula i magnete za gledaoce kao što su Game of Thrones, The Walking Dead, Brooklyn Nine-Nine i Westworld. Tačnije, samo u prvoj sedmici ovaj je španjolski hit pogledalo je 34 miliona gledalaca, a u ovom se trenutku radi o najgledanijoj stranoj seriji na ovoj platformi.

I ne, ne radi se o španskoj sapunjari, već o seriji koja na IMDb-u ima prilično impresivnu ocjenu (8,6) i 92 posto pozitivnih ocjena na Rottenu, što znači da publika i kritika dijele oduševljenje.

Osam pljačkaša i posao života

Radi se o krimi-seriji o osam pljačkaša koji uzimaju taoce i zatvaraju se u Kraljevsku kovnicu novca, a um iza cijele operacije manipulira policijom kako bi izvršila njegov naum. Naravno, priča postaje puno kompleksnija, ali to je osnovni zaplet od kojeg sve počinje.

Prva sezona pojavila se još 2017. godine, a pažnju je privukla kao prva pljačkaška serija na španjolskoj televiziji i djelo je scenariste Alea Pine i režisera Jesusa Colmenara, a osmišljena je kao nekonvencionalan pristup žanru i prepuna je neočekivanih obrata, nadrealnih momenata i flešbekova.

Prilično je jasno da autori žele da serija bude drugačija od svega ostalog u ponudi, a to se posebno odnosi na plejadu likova koji u svakom trenutku mogu u potpunosti promijeniti priču i u sekundi prevaliti put od junaka do negativaca i nazad.

Kostimi kriju poruku

Serija je od početka prikazivanja imala odličnu gledanost, a od pojave pandemije, brojke su osjetno porasle, ali niko nije očekivao da će europska serija postići takav uspjeh.

Razlog popularnosti jednim dijelom vjerojatno leži i u antikapitalističkim temama koje su vjerojatno pronašle plodno tlo u ovim nesigurnim vremenima. Naime, prijevod izvornog naziva serije je Kuća od papira, a osim što se odnosi na novac i nestabilnost takve kuće, ujedno je i metafora koja se referira na lažnost sistem i kapitalističkog društva kojim upravljaju banke bez razumijevanja za potrebe “malog čovjeka“.

Istu poruku kriju i maske i kostimi pljačkaša koji su simbol otpora, ogorčenja i skepticizma prema sistemu, što se objašnjava i u seriji. Naime, uz crvene kombinezone, pljačkaši nose i maske slavnog umjetnika Salvadora Dalija koji je velik dio svojih djela stvorio u periodu dadaizma, umjetničkog pokreta čiji je cilj, između ostalog, bio i odbacivanje modernog kapitalističkog društva.

Crvena boja koja u seriji prevladava je simbol ljubavi, smrti, ali i otpora.

Nakon mnogih revolucija širom svijeta crvena boja postala je simbol novih sloboda, a budući da stvarnost imitira umjetnost, kostimi iz serije pojavili su se tokom protesta u Portoriku na kojem su prosvjednici u julu prošle godine tražili ostavku guvernera Ricarda Rossella.

S obzirom na velike promjene koje će zasigurno uslijediti širom svijeta kao posljedica pandemije, postoji velika šansa da ćemo ih viđati puno češće.

A što se same serije tiče, autori su dali do znanja da ova sezona neće biti posljednja i da nas čekaju još barem dva dijela, piše Index.