Presjek stanja u BiH: U Tuzli i Mostaru nema novih slučajeva zaraze, tri osobe iz Bugojna oporavljene

Do pisanja ovog teksta u Bosni i Hercegovini je dana 24.04.2020. potvrđeno 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Oporavljene su 62 osobe i zabilježen je jedan smrtni slučaj.

U protekla 24 sata u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je 251 uzorak na koronavirus, od čega je svega jedan pozitivan. Radi se o uzorku iz Cazina.

U Zavodu za mikrobiologiju tuzlanskog UKC-a od 27. marta do danas na koronavirus su testirana ukupno 3.082 uzorka. Masovnije testiranje prisutno je već izvjestan period, a nadležni su u ovom segmentu promijenili taktiku u cilju suzbijanja širenja virusa.

U Tuzli se u karantinu trenutno nalazi 340 osoba, a u kućnoj izolaciji je 431 i riječ je o građanima kod kojih nije potvrđena zaraza koronavirusom.

Tri osobe iz Bugojna, koje su bile pozitivne na COVID -19, izliječene su, potvrđeno je iz Javne ustanove ”Dom zdravlja” u tome gradu.

Starija žena kod koje je bilo potvrđeno prisustvo novog koronavirusa preminula je u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Riječ je o devedesetšestogodišnjoj pacijentkinji iz Banje Luke koja je imala više hroničnih udruženih oboljenja.

Liječila se u Klinici za infektivne bolesti od 21. aprila, potvrđeno je danas iz UKC-a.

U RS je do sada 21 osoba preminula od posljedica koronavirusa.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa,u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 520 laboratorijskih uzoraka iz 30 opština u Republici Srpskoj, a virus korona potvrđen je kod još šest osoba u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Riječ je o licima iz Banjaluke, Doboja, Gradiške, Kneževa, Laktaša i Zvornika.

Tri su osobe muškog i tri ženskog pola. Јedna žena je mlađe životne dobi, dvije su starije životne dobi. Dva muškarca su srednje i jedan starije životne dobi.

Svi uzorci testirani tokom četvrtka na koronavirus za osobe iz Hercegovačko-neretvanskog kantona su negativni.

Kako je u četvrtak navečer saopćio Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na Covid-19 tokom dana su testirana 123 uzorka, a nijedan bio nije pozitivan.

Podsjećamo, do sada je u HNŽ-u potvrđeno 230 slučajeva koronavirusa, najviše u Čitluku s 90 te Mostar sa 75 slučajeva. Od posljedica koronavirusa u ovom kantonu je preminulo 11 osoba.