Švedska povećala iznos novca kompanijama za pokrivanje plata radnicima

Vlada Švedske saopštila je danas da će povećati iznos koji će isplatiti kompanijama za pokrivanje plata radnika koji su na smanjenim radnim satima.

U saopštenju se navodi da će privremeno pokriti do 86 posto plata i poreskih troškova radnika koji su privremeno otpušteni.

Vlada je objavila dodatno ograničen plan početkom aprila za radnike koji mogu da rade 40 posto svojih radnih sati i da zadrže veći dio svog primanja. Radnici će moći sada ići do 20 posto od radnih sati.

U saopštenju se ističe da će troškovi iznositi 12,74 milijarde dolara ukoliko bi 700.000 radnika bilo u planiranom programu.

“Onda ćemo biti u veoma ozbiljnoj i dubokoj ekonomskoj krizi i biće potrebno mnogo snage za stimulaciju ekonomije”, rekla je ministrica finansija Magdalena Anderson.

Nezaposlenost u Švedskoj mogla bi dostići deset posto u narednim mjesecima ukoliko se nastavi sa trenutnim talasom otpuštanja zbog pandemije koronavirusa.

Broj oboljelih od virusa korona u Švedskoj u protekla 24 sata povećan je sa 10.948 na 11.445. Broj preminulih, takođe je u porastu za 114 na ukupno 1.033.