Svjetska banka odobrila 66 miliona KM za BiH

Svjetska banka je danas odobrila finansiranje od 36,2 miliona US dolara (66 miliona KM) za Bosnu i Hercegovinu (BiH), kao pomoć zemlji za prevenciju, otkrivanje i odgovor na pandemiju COVID-19. Ovo finansiranje obuhvata niz intervencija u jačanju javnih zdravstvenih usluga te zaštiti života i sveukupne egzistencije.

“Svjetska banka je uz narod BiH tokom ove nezapamćene krize. Iako je pandemija još uvijek u jeku, uspjeli smo pripremiti ovaj početni paket, kao pomoć zemlji za prevenciju, otkrivanje i odgovor na pandemiju i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama“, rekao je Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru.

Uz Hitni projekt za COVID-19 za BiH, nadležni organi u zemlji će moći povećati izolacijske kapacitete u bolnicama, dobiti nove krevete za intenzivnu njegu s respiratorima, uspostaviti nove namjenske laboratorije za testiranje i nabaviti ostalu medicinsku opremu i materijal.

Nadalje, oko 48.000 ljudi koji su najviše pogođeni krizom uzrokovanom pandemijom će dobiti socijalnu pomoć u vidu novčane naknade, prenosi N1.

Pored toga, Ured Svjetske banke u BiH radi na prilagođavaju postojećih operacija i finansiranja, naročito u zdravstvenom sektoru, kako bi pomogao vlastima da pruže odgovor na probleme uzrokovane pandemijom. To uključuje i pružanje savjeta o izglednim ekonomskim uticajima tekuće krize.

Grupacija Svjetske banke, kao jedan od najvećih izvora finansiranja i znanja za zemlje u razvoju, poduzima sveobuhvatne, brze mjere na pružanju pomoći zemljama u razvoju za jačanje javnih zdravstvenih intervencija i pomoći privatnom sektoru da nastavi s poslovanjem te očuva radna mjesta.

U narednih petnaest mjeseci ćemo uložiti do 160 milijardi US dolara u financiranje podrške zemljama na zaštiti siromašnih i ugroženih, podrške za poslovne subjekte i jačanje ekonomskog oporavka, uključujući i 50 milijardi US dolara novih sredstava IDA-e za grantove ili kredite pod izuzetno povoljnim uslovima.