Trend zamrzavanja limuna, evo zašto je to dobro

Limuni su namirnica koju skoro da možemo pronaći u svakom domaćinstvu. Osim što su fin dodatak jelima i pićima, oni imaju i brojne benefite za naše zdravlje. U posljednje vrijeme sve više ljudi je odlučilo zamrznuti veće količine ove namirnice, a evo i razlozi zašto.

Limun, kao i limunov sok omiljeni su dodatak pićima i jelima cijele godine. Iz tog razloga se trudimo u kuhinji uvijek imati barem nekoliko komada kako bi nam uvijek bili pri ruci.

Limuni imaju i brojne benefite za naše zdravlje jer su bogati vitaminom C, poboljšavaju probavu, djeluju antibakterijski, regulišu krvni pritisak te brojne druge stvari.

Takođe, ako često konzumirate limun možete da izgubite višak kilograma, smanjite rizik od dijabetesa i mnogih malignih oboljenja.

Nažalost, limuni ne mogu trajati baš dugo pa ako ih ne iskoristimo na vrijeme, oni strunu. Ipak, dobra vijest je da možete preduhitriti taj proces i osigurati da uvijek imate limun koji vam je potreban.

Ako ga želite sačuvati, najbolji način je da ga zamrznete.

Smrzavanjem ne samo da se kasnije može koristi sam plod, već i njegov sok te korica koja nam uvijek daje fin okus u desertima. Još jedna dobra stvar kod smrzavanja limuna je i to što ga je tako lakše koristiti.

Naravno, ni sam proces spremanja u zamrzivač nije komplikovan, ali važno je pratiti određene korake kako bi dobili što bolje rezultate.

Izaberite limun koji nema mekane dijelove te nema tamne mrlje po sebi. Prvo operite plod s vodom, a ako imate voćni deterdžent, možete i s njim.

Druga opcije je da pomiješate vodu i ocat, a to se pokazalo kao učinkovit način za uklanjanje pesticida. Pripremite vrećice za zamrzavanje koje na sebi imaju zatvarač.

Zamrznuti možete cijeli limun, naribani, limunov sok, narezani limun na kriške te naravno koricu od limuna koja uvijek dobro dođe, a ima i deset puta više vitamina nego samo voće. Glavna stvar zašto se ovo uopće radi jest da možete kvalitetno iskoristiti svaki dio ovog citrusa.