Trump obustavio finansiranje WHO-a zbog loše reakcije na pandemiju koronavirusa

Predsjednik SAD-a Donald Trump je objavio da je naredio administraciji Bijele kuće da barem privremeno zaustavi finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) jer smatra da je loše reagovala na pandemiju koronavirusa.

CNN piše da je Trump naveo kako WHO situaciju u vezi s koronavirusom mora prihvatiti odgovorno kada izvještava o njoj.

Tokom brojnih pitanja je li umanjio trenutnu krizu ili je samo zanemario upozorenja članova administracije o njenoj potencijalnoj ozbiljnosti, Trump je nastojao krivicu prenijeti na WHO i medije.

Naglasio je da SAD svake godine finansira WHO u iznosu između 400 i 500 miliona dolara te je posebno izdvojio podatak da Kina u te svrhe izdvoji otprilike 40 miliona dolara.

“Da je WHO obavio svoj posao tako što je poslao medicinske stručnjake u Kinu da objektivno procijene situaciju na terenu te da je istu tu državu opomenuo zbog nedostatka transparentnosti, epidemija bi u tom žarištu prouzrokovala veoma malo smrtnih slučajeva”, kazao je Trump.

Ovakva Trumpova odluka izaziva određenu dozu skepticizma i kod ostalih svjetskih organizacija, s obzirom na to da je američki predsjednik doveo u pitanje i finansiranje Ujedinjenih nacija koje su se povukle iz globalnih klimatskih sporazuma i založile za Svjetsku trgovinsku organizaciju tvrdeći da su Sjedinjene Američke Države sve oduzele.

Senator Connecticuta demokrata Chris Murphy izjavio je ranije u utorak da “iako su Kina i WHO pogriješili” Trump pokušava krivicu vlastite administracije prebaciti na nekoga drugog.

“Trenutno, između Bijele kuće i njenih saveznika postoji koordiniran napor da se pokušaju pronaći žrtve za kobne greške koje je predsjednik napravio u ranim fazama virusa. Ironično je da predsjednik i njegove pristalice sada kritikuju Kinu ili WHO zbog toga što joj je naklonjen, kada je zapravo on bio taj koji se prvi izvinio Kini u ranim fazama ove krize”, rekao je Murphy.

Trump je prethodno kritikovao šefa WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, navodeći da je WHO suviše “orijentisan prema Kini” i da će zato suspendirati finansijska sredstva koja Washington izdvaja za ovu organizaciju.

Odgovarajući Trumpu, Tedros je tada pozvao na jedinstvo i upozorio da ne treba politizirati krizu.

“Nema potrebe da se koronavirus koristi za političke udarce. Ima mnogo drugih načina da se dokažete”, kazao je Ghebreyesus tada Trumpu.