Tužna poruka doktora iz Indije: Većina načina za borbu protiv koronavirusa dostupna je samo bogatima

Pandemija koronavirusa već je došla u sve dijelove svijeta, a broj oboljelih na dnevnoj osnovi raste nevjerovatnom brzinom. Tek što se ugasi jedno žarište, drugo nastane i stoga je generalni dojam da virus nikad ne miruje i da je konstantno u širenju.

Jedna od zemalja u kojima se od virusa doslovno strahuje je Indija. Za razliku od kompletne Evrope u kojoj postoje razlike u bogatstvu, ali sve zemlje imaju barem minimum uslova za borbu protiv koronavirusa, Indija je takva da virus može ući u sve pore društva i zajednice neometano. Internetom se širi poruka jednog neimenovanog indijskog doktora, koji je objasnio zašto je virus potencijalno toliko opasan za njegovu zemlju.

“Socijalno distanciranje je privilegija. Ono znači da živite u kući dovoljno velikoj da ga možete praktikovati. Pranje ruku je također privilegija. To znači da imate pristup tekućoj vodi. Sredstva za čišćenje ruku su privilegija. To znači da imate novac da ih možete kupiti.

Karantini su privilegija. To znači da možete priuštiti da provodite vrijeme u kući. Većina načina za borbu protiv koronavirusa dostupna je samo vrlo bogatima. U osnovi, bolest koju su raširili bogati koji su letjeli širom planete Zemlje na kraju će ubiti milione siromašnih. Svi mi koji provodimo mjere samoizolacije i provodimo karantine moramo prihvatiti koliko smo privilegovani. Mnogi Indijci neće moći da sprovedu ništa od toga”, poručio je doktor, prenosi Oslobođenje Portal.

Inače, Indija prema procjenama ima blizu milijardu i 400 miliona stanovnika i mnogi od njih žive u velikom siromaštvu i u četvrtima koje su prenaseljene i nemaju ni minimum higijenskih uslova niti mogućnosti za socijalno distanciranje. Širenje virusa u ovakvim zonama moglo bi donijeti umiranje ogromnog broja Indijaca.