U Hrvatskoj broj ozdravljenih prvi put veći od broja oboljelih, počinje popuštanje mjera

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 28 novozaraženih, čime je ukupan broj 2.009, podaci su Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, kazao je kako su od početka pandemije testirali ukupno 30.213 osoba, a od jučer 1.360 novih.

“Broj novozaraženih u 24 sata je 28. Ukupan broj je 2009. Ukupno testiranih je 30.213. Hospitaliziranih imamo 4 više, od toga je na respiratoru 21, 2 više nego jučer. 982 osobe su ukupno ozdravile, a 99 je novoozdravljenih u 24 sata”, rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, kazala je kako je prvi put broj ozdravljenih veći od broja oboljelih (982 naprema 976).

Mjere se popuštaju

“Odlukama se omogućava rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s time da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje. Počinju raditi postolari i krojači”, rekao je ministar Davor Božinović.

Ponovio je i da se od 2. maja omogućava održavanje vjerskih okupljanja.

Oni koje će imati radno vrijeme duže od deset sati morat će imati dvokratno vrijeme s pauzom da se obavi dezinfekcija. Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarama i trgovinama na benzinskim pumpama, rekao je Božinović.

Capak je rekao kako još nisu napravili preporuke za vjerska okupljanja i za druge objekte koji se otvaraju u drugoj i trećoj fazi.

“Mislim da s brojem ozdravljenih možemo biti zadovoljni. Prvi put je broj ozdravljenih veći od broja oboljelih. Taj trend će se nastaviti ako se i dalje svi budemo pridržavali pravila”, rekla je Alemka Markotić.