U Italiji danas zabilježen blagi porast broja slučajeva, zaraženo više od 13.500 zdravstvenih radnika

U posljednja 24 sata umrlo je sedam liječnika koji su se borili protiv koronavirusa, prema podacima Nacionalne federacije ljekarskih narudžbi, čime je ukupno od izbijanja epidemije u Italiji preminulo više od 100 liječnika. Danas zabilježen blagi porast broja slučajeva u odnosu na prošle dane. 

Savez, najpoznatiji kao FNOMCEO, saopćio je u četvrtak da ukupni broj liječnika koji su umrli od COVID-19 u Italiji sada iznosi 103. U to se ne ubraja više od 30 medicinskih sestara i ostalog medicinskog osoblja koji su preminuli.

Prema informacijama italijanskog Visokog instituta za zdravstvo, koronavirusom je zaraženo više od 13.500 zdravstvenih radnika, nešto manje od desetine od skoro 140.000 ukupnih infekcija u zemlji.

Prema riječima predsjednika FNOMCEO Filippo Anelli, popis umrlih ljekara uključuje nekoliko njih koji su izašli iz penzije kako bi pomogli u borbi protiv širenja virusa.

„Doktor nikad ne prestaje biti doktor“, izjavila je Anelli u izjavi.

Danas je u Italiji registrovano 4.204 novih slučajeva zaraze i 610 preminulih, što je blagi porast u odnosu na prošle dane.

Italija je i dalje jedna od zemalja koja je najteže pogođena virusom. Do sada je preminulo 18.279 osoba , što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Virusom je trenutno zaraženo 96.877 osoba u Italiji.