Kina klasifikacirala pse kao kućne ljubimce, zabranjena konzumacija mesa pasa

Kina je izdala nove smjernice za klasifikaciju pasa kao kućnih ljubimaca, a ne kao stoke, rekli su iz kineskog poljoprivrednog ministarstva. Ova odluka dio je odgovora na pandemiju COVID-19.

Iako je pseće meso i dalje delicija u mnogim regijama, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u srijedu da se psi više neće smatrati stokom.

“Što se tiče pasa, zajedno s napretkom ljudske civilizacije i brigom javnosti i ljubavlju prema zaštiti životinja, psi su ‘specijalizirani’ da postanu životinje-prijatelji i međunarodno se ne smatraju stokom, te ih ni mi nećemo smatrati stokom u Kini.”

Smatra se da koronavirus potiče od šišmiša, a najvjerovatnije je prenešen na čovjeka prodajom šišmiša na gradskoj tržnici u Wuhanu, gdje je patogen prvi put identificiran.

Kina je nakon toga zabranila uzgoj, trgovinu i konzumiranje divljih životinja i oduzela sve postojeće dozvole. Takođe su obećali reviziju zakona kako bi zabrana bila trajna.

Na nacrtu smjernica objavljenih u srijedu, koje su otvorene za konsultacije sa javnosti, nabrajano je 18 tradicionalnih vrsta stoke – uključujući stoku, svinje, perad i kamile.

Dodao je i 13 “posebnih” vrsta koje bi također bile izuzete od trgovanja divljim životinjama, uključujući jelene, alpake, fazane, nojeve i lisice.

Konzumiranje pasa postalo je sve nepopularnije u Kini, a južni grad Šenžen postao je prvi koji ga je zabranio prošlog mjeseca.

Međutim, Humane Society International, grupa za zaštitu životinja, procijenila je da u Kini zbog mesa, uključujući ukradene kućne ljubimce, još uvijek bude ubijeno oko 10 miliona pasa godišnje. Grad Yulin u regiji Guangxi u junu održava godišnji festival psećeg mesa.

“Ovaj nacrt prijedloga mogao bi predstavljati trenutak promjene igre za zaštitu životinja u Kini,” izjavila je Wendy Higgins, glasnogovornica Humane Society International-a.