U Velikoj Britaniji počinju testiranja vakcina

Milion vakcina za koronavirus, na kojima rade naučnici s uglednog britanskog univerziteta Oxford, moglo bi biti proizvedeno već u septembru ove godine, puno prije nego očekivanog.

Testiranje vakcine na ljudima počet će u četvrtak, najavio je ove sedmice Matt Mancock britanski sekretar za zdravstvo.

Na vakcini rade Jenner institut i Oxford Vaccine Group, a Britanska vlada će u projekat podržati sa dodatnih 20 miliona funti.

Nova sredstva Britanske vlade ići će pravo na klinička testiranja, najavio je Andrew Pollard, glavni istraživač i profesor pedijatrijske infektologije i imunologije na Univerzitetu “Oxford”. On je rekao da će sva sredstva ići na razvijanje kliničkih testiranja, da bi bili sigurni da su testirali vakcinu na zdravim odraslim osobama, a nakon toga slijedi testiranje na drugim dobnim skupinama.

Pollard i njegov tim najavili su da će u septembru proizvesti milion doza eksperimentalne vakcine, što je puno ranije od predviđanja stručnjaka, koji su uglavnom najavljivali da će za vakcinu biti potrebno između 12 i 18 mjeseci.

Iako se još uvijek radi o ranoj fazi, testiranja na ljudima počinju naredne sedmice, a već se prave planovi za masovnu proizvodnju, pod rizikom.

To znači da će se vakcine proizvoditi u velikim brojevima, ali s rizikom da budu beskorisne ako testiranja pokažu da nisu efikasne.

Važno je dodati da britanci neće biti u povlaštenom položaju kada je u pitanju korištenje vakcine za koronavirus koju razviju univerziteti finasirani novcem poreznih obveznika. Naime, postoji dogovor sa Svjetskom zadravstvenom organizacijom po kojem je Velika Britanija pristala da sarađuje sa 20 zemalja i globalnim organizacijama te ukoliko otkriju vakcinu svoj nalaz moraju dijeliti s drugima.