Presjek stanja u BiH: U FBiH potvrđeno 15 slučajeva zaraze, u HNK nema novozaraženih

U našoj zemlji danas je potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 30 osoba, 36 je proglađeno oporavljenim i zabilježen je jedan smrtni slučaj.

U posljednja 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano je 959 uzoraka te je novi koronavirus Covid-19 potvrđen kod 15 osoba – potvrdio je danas stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić. Kako je rekao, do sada je ukupno testirano 14.485 uzoraka, a Covid-19 je potvrđen kod 826 osoba. Kada je u pitanju spolna struktura oboljelih, 445 je žena što je više od 58 posto, dok je 381 muškarac što je nešto više od 46 posto, a zabilježena su i 32 smrtna ishoda.

U protekla 24 sata u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije bilo novozaraženih osoba virusom SARS-CoV-2, saopćio je Štab civilne zaštite HNK-a. Kantonalni i općinski sanitarni inspektori u protekla 24 sata nisu izdali niti jedno rješenje. Ukupno je, do sada, izdano 2.867 rješenja. Prema informacijama MUP-a HNK, u protekla 24 sata zabilježen je jedan prekršitelj samoizolacije i izolacije. U COVID-19 bolnici se trenutno liječi 21 bolesnik. Do sada je u HNK-u zabilježeno 238 covid-pozitivnih osoba. Dvanaest osoba je preminulo, a 44 se vode kao oporavljene.

U protekla 24 sata u Zapadnohercegovačkom kantonu zabilježen je još jedan slučaj covida-19, a radi se o osobi iz Gruda, saopćio je Štab civilne zaštite ZHK-a. U tom kantonu do sada je ukupno 75 osoba bilo pozitivno na covid-19, četiri slučaja završila su smrtnim ishodom, a 16 je oporavljenih. Prosječna dob zaraženih je 43 godine. U izolaciji se nalaze 444 osobe. Po informacijama kantonalnog MUP-a, u protekla 24 sata nije bilo kršenja samoizolacije.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u entitetu Republika Srpska, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS-a izvršeno je testiranje 562 laboratorijska uzorka iz 38 općina. Koronavirus potvrđen je kod još 15 osoba u tom entitetu. Prema mjestu prebivališta, šest osoba je iz Banje Luke, po dvije iz Кalinovika, Oštre Luke i Prijedora i po jedna osoba je iz Bosanske Dubice, Trebinja i Zvornika. Riječ je o devet žena i šest muškaraca. Jedna žena je starije životne dobi, šest žena srednje životne dobi i dvije mlađe životne dobi. Tri muškarca su srednje životne dobi i tri starije. Većina osoba imala je kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima.

Najviše oboljelih i dalje je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 238, u Zeničko-dobojskom je 132, u Kantonu Sarajevo je 112, u Zapadno-hercegovačkom 83, u Tuzlanskom kantonu je 81 oboljeli, dok je u Unsko-sanskom 79 oboljelih od novog koronavirusa.