Udruženje novinara BiH: Javni protest direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputila je javni protest direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku zbog, kako navode u saopćenju, njegovog zahtjeva Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo za hitno pokretanje istrage kako bi se ispitali „neobjektivni i krivi navodi“ u vezi s nabavkom stotinu respiratora, vrijednom 10,5 miliona maraka.

Solak je u zahtjevu upućenom Kantonalnom tužilaštvu naveo kako se u medijima iznose neistine u vezi sa nabavkom respiratora za potrebe medicinskih ustanova zbog trenutne epidemiloške situacije.

“U zahtjevu upućenom Kantonalnom tužilaštvu, Solak navodi, između ostalog, kako se ‘posljednjih nekoliko dana u medijima iznose neistine i vodi neprimjerena medijska hajka protiv Vlade Federacije BiH, Federalnog štaba civilne zaštite, kao i Vladinog tijela koje rukovodi akcijama zaštite i spašavanja i Federalne uprave civilne zaštite kao stručne službe, a vezano za nabavku respiratora za potrebe medicinskih ustanova zbog pandemije koronavirusa.’ Nadalje, od istražnih organa Solak zahtijeva da „hitno provedu istragu i ispitaju neobjektivne i krive navode”, navodi se u saopćenju Udruženja/udruge BH novinari.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju zahtjev Fahrudina Solaka Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, „koji ne samo da sadrži lažne optužbe usmjerene protiv novinara i medija, već zorno ilustruje i potpuno nepoznavanje i negiranje uloge medija u demokratskom društvu“.

“Sramotno je i nedopustivo da Solak i drugi akteri postupka nabavke respiratora pokušavaju interes istražnih organa usmjeriti ka medijima, koji su krajnje odgovorno, profesionalno i potkrijepljeno zvaničnim dokumentima, proteklih dana izvještavali o pomenutoj nabavci.

Ovakav zahtjev Kantonalnom tužilaštvu predstavlja ne samo direktni atak predstavnika federalnih institucija na novinare i medijske kuće u BiH, grubo kršenje prava na slobodu izražavanja i informisanja građana, već i pokušaj nezakonitog institucionalnog utjecaja i pritiska na istražne organe koji se bave ovim slučajem”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će o svemu navedenom, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima obavijestiti sve relevantne domaće i strane organizacije i institucije koje se bave zaštitom medijskih prava i sloboda, kao i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.