Ukrajinski doktori lete u Italiju kako bi pomogli u borbi protiv koronavirusa

Ukrajina, koja očekuje nagli porast slučajeva koronavirusa u narednim sedmicama, poslala je danas doktore, u najteže pogođene dijelove Italije, da pomognu talijanskim kolegama i steknu iskustvo na terenu.

Tim od 20 doktora, uključujući hirurge, neurohirurge, anesteziologe i medicinske sestre bit će raspoređen u regiji Marche u središnjoj Italiji na dvije sedmice, rekao je talijanski ambasador u Ukrajini Davide La Cecilia.

„Nacionalna zdravstvena služba u našoj zemlji je veoma opterećena. Stoga nam je neophodno medicinsko osoblje i vrlo smo sretni što Ukrajina šalje ovu humanitarnu pomoć “, rekla je La Cecilia na aerodromu u Kijevu, prije polaska medicinske misije.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov, koji je pratio ambasadora, rekao je da će Kijev narednih dana poslati više medicinske pomoći i dezinfekcijskih sredstava u Italiju.

Ukrajinsko ministarstvo zdravstva prijavilo je 1.096 slučajeva, uključujući 28 smrtnih slučajeva od 3. marta, kada je zabilježen prvi smrtni slučaj. No, kako su se hiljade Ukrajinaca nedavno vratili iz inostranstva, ministarstvo očekuje znatno veće izbijanje.

Dnevni se broj novih slučajeva povećao na 154 u subotu sa 138 u petak, u odnosu na 62 prošlog ponedjeljka. Šef ukrajinske medicinske misije, neurohirurg, Andriy Miroshnichenko, je rekao da su svi članovi tima volonterski pristali da rade u Italiji.