U Španiji je danas preminulo 809 ljudi, što je mali pad smrtnih slučajeva nakon dva dana u kojima je bilo više od 900

Španija je prijavila više od 11.000 smrtnih slučajeva i druga je po broju smrtnih slučajeva na svijetu. Sada se u Španiji nalazi gotovo 125.000 potvrđenih slučajeva, ali podaci pokazuju da stopa novih slučajeva opada.

Španska vlada, koja je 14. marta proglasila vanredno stanje, dodatno je pooštrila mjere izolacije poručivši radnicima koji nisu neophodni da ostanu kod kuće dvije sedmice.

U Španiji je u subotu, danas, preminulo 809 ljudi, što je mali pad smrtnih slučajeva nakon dva dana u kojima je bilo više od 900.

U Španiji je stopa smrtnost isprva rasla, udvostručujući se svaka dva dana. Ta stopa rasta smrtnih slučajeva sada je usporila.

U cijeloj zemlji su postavljene bolnice za hitne slučajeve, a stanovnicima je naređeno da ostanu u zatvorenom, osim u slučaju nužnih izlazaka, a normalno prometne ulice su puste.

Jedinice su dezinficirale oko 500 domova za starije osobe, rekao je general Miguel Villarroya, šef španske obrambene komande.

Zvaničnici su u nedostatku drugih rješenja pretvorili Sport Hielo salu za klizanje u Madridu u mrtvačnicu. Tijela ljudi koja umiru od Covid-19 sada se prevoze hitnom vojnom jedinicom Španije do palače Palacio de Hielo, odnosno Ledene palače, u madridskom kvartu Hortaleza, rekao je u utorak regionalni predstavnik madridskog predsjednika CNN-u.

Regionalna vlada saopćila je da je to “privremena i vanredna mjera” namijenjena “smanjenju boli porodica žrtava i situaciji koja se bilježi u madridskim bolnicama”.

U Francuskoj situacija je sve teža. Broj osoba koje su umrle od zaraze koronavirusom skočio je za 61 posto u zadnja dva dana nakon uključivanja podataka iz staračkih domova i iznosi 6507 osoba, a broj potvrđenih slučajeva oboljenja skočio je za 44 posto i iznosi 82.165 osoba, objavilo je jučer Ministarstvo zdravstva.

Stopa smrtnosti u Italiji također je usporila, dok se stopa SAD-a nastavlja otprilike u pravoj liniji, udvostručujući se trenutno svaka tri dana.