Velika Britanija zabilježila najveći jednodnevni porast smrtnih slučajeva od početka epidemije

Velika Britanija zabilježila je 708 novih smrtnih slučajeva od koronavirusa, što je najveći jednodnevni porast od početka epidemije.

Prema podacima koje je u subotu objavilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, u Velikoj Britaniji je do sada umrlo ukupno 4.313 osoba. Na konferenciji za novinare u subotu, ministar kabineta Michael Gove rekao je da je među onima koji su umrli petogodišnjak koji nije imao prethodne zdravstvene probleme.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa iznosi 41.903, što je povećanje za 3.735 u odnosu na podatke iz prethodnog dana. Gove je rekao da je od virusa do sada umrlo sedam zdravstvenih radnika.

Britanska pravila o socijalnoj distanci ostat će na snazi još nekoliko sedmica, uprkos znakovima da se epidemija koronavirusa usporava, rekao je jedan od vodećih epidemiologa zemlje.

Profesor Neil Ferguson, jedan od stručnjaka koji je savjetovao vladu o njenom odgovoru, rekao je za BBC da je došlo do 85% pada tipičnog broja ljudi koji se kreću izvan domova otkad su uspostavljena pravila.

On kaže da je to od vitalnog značaja za ograničavanje širenja virusa.

“Najvažnija stvar je da smanjimo broj slučajeva, a zatim se nadam … da ćemo se za nekoliko sedmica prebaciti na režim koji neće biti uobičajen život – dopustite mi da naglasim da – ali biti će nešto opušteniji u pogledu socijalnog distanciranja i ekonomije, ali više se oslanjajući na testiranje “, rekao je.

Stephen Powis, nacionalni medicinski direktor NHS, rekao je da je stopa smrti od virusa u subotu i dalje visoka, te da će se “vjerovatno nastaviti tokom naredne sedmice ili dvije”.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će vlada nastaviti vršiti preispitivanje ograničenja socijalne udaljenosti i ublažiti ih “ako i kada dokazi pokažu da smo u mogućnosti.