Video/ Fahrudin Solak na pitanje Sarajevske sehare: Ne uzimamo preporuke WHO kao sa švedskog stola

Fahrudin Solak, načelnik na konferenciji za novinare odgovorio je na pitanja Sarajevske sehare, koja su se prvenstveno odnosila na kažnjavanje zbog nenošenja zaštitnih maski.

S obzirom da se Krizni štab Civilne zaštite FBiH konstantno poziva na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, jedna od tih preporuka je da maske ne moraju svi da nose, već samo zaraženi, odnosno da kada svi nose maske je više štete nego koristi. Po kojem osnovu policija udara po džepu građane koji ne nose maske, te zašto Krizni štab bira preporuke WHO kao sa švedskog stola?

Pa ja se ne bih složio da se bira kao sa švedskog stola. Prekoruke WHO su vrlo jasno da ne postoji nijedan test da se prepoznaju rane faze zaraze, dakle nekih četiri do pet dana kada ne postoji niti jedan simptom, kada se ne može testirati niti biti svjestan da nosite zarazu. Samim tim maske štite druge od onog ko nosi masku, znači mi nosimo maske da štitimo druge. Jasno je na koji način je uvedena ta mjera, da je to mjera Federalne civilne zaštite i da policija apsolutno kontroliše taj dio“, odgovorio je Solak na pitanje Sarajevske sehare.

Šta znači nošenje maske za naše građane, da li može biti samo okačena o uši, ili mora pokrivati i nos i usta?

Pa vrlo je jasna i ta mjera, da mora postojati zaštita i za nos i za usta“, kratko je kazao Solak.

Dalje smo se osvrnuli na mjesec ramazan koji dolazi i na potencijalno ublažavanje mjera.

Da li možemo očekivati da policijski sat bude skraćen, tačnije da počinje od 21 sat zbog mjeseca ramazana i iftara?

Pa mi smo svakako u međuvremenu razgovarali i o policijskom satu, odnosno mjeri zabrane kretanja i mimo mjeseca ramazana i samog mjeseca ramazana. Svakako će Federalni štab na osnovu preporuka kolega iz Kriznog štaba ministarstva zdravlja donijeti odgovarajuće mjere. Prije svega i ovu samu mjeru će razmatrati. Mislim da je rano za uvođenje promjena, ali svakako će se o tome razgovarati“, odgovorio je Solak na pitanje Sarajevske sehare.

Podsjećamo, do ovoga trenutka, u Bosni i Hercegovini je zaraženo 1.275 osoba (danas 12), oporavljena je 381 osoba (danas 34), te je preminulo 50 naših državljana (danas 1).

Sarajevska sehara i dalje napominje i apeluje na građane da poštuju sve mjere koje donose nadležne institucije, te slušaju i slijede samo stručne osobe. Samo na taj način možemo brzo da prebrodimo sve što je danas svijet zadesilo. Ne igrate utakmicu za sebe, igrate utakmicu za cijeli svijet!