Vlasnik kućnih ljubimaca kao početnik: 20 odgovorenih pitanja o tigricama

Papige ili tigrice su najpoznatiji pernati kućni ljubimci na svijetu, a možete ih pronaći u bilo kojoj trgovini kućnih ljubimaca.

Toliko toga možete naučiti od njih, ali također se o njima postavlja puno pitanja. Mnogi vlasnici tigrica ne znaju koje su osnovne potrebe ovih malih ptica. Pitanja vlasnika početnika o ovim ljubimcima su česta, pa smo u ovom članku odlučili odgovoriti na ista, piše alenaxp.

Saznajmo nešto više o tigricama.

Da li je za tigrice sigurno da jedu pšenicu?

Mogu je jesti, ali nije podobna vrsta ishrane za njih. Svom ljubimcu pšenicu možete povremeno davati kao poslasticu.

Najčešće postavljano pitanje vlasnika počenika – Da li tigrice jedu banane?

Banane ne samo da sadrže vitamine i minerale, već su također obogaćene kalijumom i magezijumom. Ova dva minerala su dobra za živčani, imunološki, kao i reproduktivni sistem. Većina sjemenki ne sadrži kalij i magnezij, stoga su banane dobar izvor istih. Svog ljubimca slobodno hranite bananama.

Da li tigrice jedu samo sjemenke?

Ne, one ne žive samo na sjemenkama. Ukoliko je vaš ljubimac tvrdoglav, stavite komadiće jabuke u njegov kavez ili u spremnik za sjemenke. Čak i najtvrdoglavije ptice ne mogu zanemariti voće i povrće. Ovaj postupak ponavljajte svaki dan.

Mogu li tigrice jesti sir?

Većina mliječnih namirnica nisu prikladna ishrana za ptice jer sadrže višak masnoće. Zbog niskog udjela masnoće svježi sir je prikladan kao povremena slastica za vašeg ljubimca.

Hljeb ili tost za tigrice?

Svoje ljubimce ne biste trebali hraniti hljebom ili tostom. Tigricama nije potrebna ljudska hrana kao što je maslac, džem, kikiriki puter i slično.

Da li je konzumacija mrkve sigurna za tigrice?

Da! Da! Da! Toplo se preporučuje konzumacija povrća i voća. Dakle, mrkva, kupus, špinat, brokula. Pazite samo da mrkvu izrežete na sitne komadiće kako bi vaš ljubimac mogao jesti bez problema.

Grožđe za tigrice?

Grožđe sadrži puno fruktoze što može dovesti do pretilosti ili drugih zdravstvenih problema. međutim, grožđe vašim ljubimcima možete davati kao poslasticu, a posebno su dobro osvježenje tokom vrućih ljetnih dana.

Mogu li tigrice jesti narandže?

U divljini tigrice jedu male količine hrane, ovisno o sezoni u kojoj su. Baš kao i grožđe, narandže su u redu ukoliko se daju u malim količinama, jer sadrže mnogo fruktoze.Veće količine narandže ptice ne mogu dobro da probave. Dakle, narandže svojim ljubimcima možete davati povremeno kao poslasticu.

Šta tigrice jedu u divljini?

Divlje tigrice jedu male količine bobica ili drugog voća, ovisno o godišnjem dobu u kojem su. Kao što već znate, ove ptice su svejedi, u svom prirodnom staništu u Australiiji. U divljini one mogu preživjeti na malim količinama hrane i vode, a često jedu i sve što pronađu.

Da li ste znali da jedu čak i sjeme trave? Ove ptice su nomadi, te se kreću s mjesta na mjestu u potrazi za hranom i vodom. Kao izvor dodatnih proteina, povremeno jedu i cvrčke i insekte koji žive na drveću.

Sjeme trave je glavni izvor hrane divljih tigrica, a također jedu i sjemenke iz voća, bobica kao i iz orašatih plodova.

Jedu li tigrice povrće?

Kao što smo spominjali u prethodnim pitanjima, DA! Povrće je bitan dio ishrane vašeg ljubimca, te se istim trebaju svakodnevno hraniti.

Hoće li tigrice pobjeći/odletjeti?

Da! Tigrice lete veoma brzo. Vrlo lako se mogu prepasti te pobjeći kroz otvoren prozor, bez obzira na to jesu li istrenirane ili ne. Ukoliko ste trenirali svoju pticu da dođe na zvuk vašeg glasa, možete je pokušati pronaći u blizini vašeg doma.No svakako se mogu uplašiti i odletjeti, te tako možete izgubiti svog ljubimca zauvijek! Stoga, uvijek držite prozore i vrata zatvorenima, te ne pravite ovu početničku grešku.

Da li će sjediti na neplodnim jajima?

Ponekad ženka polaže jaja iako nema mužjaka koji bi ih oplodio. To znači da njeni hormoni reaguju na sezonu parenja, zbog nedostatka mužjaka. Nema razloga za brigu, ženka neće pokušati inkubirati jaja. Jednostavno možete otkloniti neoplođena jaja.

Zašto tigrice stoje na jednoj nozi?

Tigricu ćete vidjeti kako stoji na jednoj nozi većinom kada je tiho. Nema potrebe za brigom, to je normalno ponašanje ovih ptica. Ponašaju se tako kada su opuštene i kada im je toplo.


”Tigrice stružu svoje kljunove kada su sretne i opuštene, baš kao što mačke predu.”

Odakle dolaze ptičje grinje (paraziti) ?

Ovi paraziti se hrane krvlju vašeg ljubimca, te žive i razmnožavaju se u njegovom perju. Razmnožavaju se veoma brzo. Većinom se nalaze u perju gnijezdima divljih ptica, kao što su golubovi, vrapci i slično. Vrlo lako se mogu useliti u vaš životni prostor, gdje će tražiti svoju večeru.

Također, i ljudi mogu dobiti grinje ali one na ljudima ne mogu preživjeti jer ne mogu završiti svoj životni ciklus na čovjeku kao domaćinu. Kontaminaciju grinja možete dobiti zbog oštećenja na koži ili ogrebotina.
Eukaliptusova tecnost pomaže pri odbrani od grinja i različitih parazita.

Da li su bolje tigrice ili nimfe?

Obe vrste su papige rodom iz Australije koje žive u jatima. Tigrice, kao i nimfe imaju individualne sposobnosti. Nimfe su dosta osjetljivije i manje energične od tigrica. Tigrice su veoma energične, te vole sletjeti na prst, ali većinom se ne vole dodirivati.

Tigrice su znatno manje, stoga je i njihov kavez manji od kaveza za nimfu. Tigrica može živjeti od 10-15 godina, dok nimfe žive od 15-20 godina. Izaberite pticu koja odgovara vašem karakteru. Ali, prema mom mišljenju tigrica je najbolji izbor.

Kada su tigrice bolesne?

Vaš ljubimac se sakrivati činjenicu da je bolestan. Tako da, ukoliko izgledaju bolesno i neuobičajeno, što prije ga odvedite veterinaru.

Nadraženost perja tigrica? Pahuljaste loptice?

Za zdravu tigricu, ovo stanje je normalno. Ovo je način na koji zadržavaju toplotu tijela dok spavaju. U većini slučajeva spavaju sa zatvorenim očima i jednom nogom uvučenom u perje.

U nekim slučajevima ovo također može biti razlog da vaš ljubimac nije dobro. Ali treba vam više razloga za posjetiti veterinara, kao što su npr. loš apetit, ljepljiv izmet i slično.

 

Da li su ujedi tigrica opasni?

Tigrica vas može ujesti iz više razloga, ali mogu kontrolisati jačinu ugriza. Ukoliko ugrizu jako, to može boljeti, ali to sve ovisi o tome koliko ugroženo se osjećaju u tom trenutku. Ugriz-poljubac je vrlo nježan i golicav, te je to izraz naklonosti. Vrlo brz, relativno nježan ugriz je izraz upozorenja.

Ponekad, vaš ljubimac vaš može ujesti jer ga želite vratiti u kavez. To je njegov način protesta, tj. želi reći da ne želi nazad u kavez. Svojim ugrizom ljubimac ne može nanijeti veliku štetu vašoj koži.

Da li su tigrice glasne?

Stvaraju zvukove neprestano,ali nisu toliko glasne kao većina ptica. Mogu cvrkutati cijeli dan, te njehovo cvrkutanje varira od tihog ka glasnom. Ukoliko se drže u glasnom okruženju mogu biti veoma glasni.

Šta tigrice vole?

Kao početnik, prvo pitanje na koje morate znati odgovor jeste: ”Šta tigrice zapravo vole?”
Vi ste vlasnik svog ljubimca i trebate njegov život učiniti zdravim i sretnim.

One vole jesti mnogo hrane, poslastice, voće. Sjemenke čine od 40-60% njihove ishrane.
Tigrice su društvene ptice, te pazite da imate više od jednog, ili mu pružajte pažnju 6 sati dnevno.

Također, vole igračke, pa se pobrinite da imaju mnogo igračaka s kojima će se igrati.