Pregled vijesti o koronavirusu u BiH: Čitluk drugi grad po broju zaraženih, nema pozitivnih u Tuzli, preminuo mostarski stomatolog

Danas je u Bosni i Hercegovini potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutno je Čitluk drugi grad u BiH po broju zaraženih, dok je prvi Banja Luka. Lijepe vijesti stižu iz Tuzlanskog kantona, gdje već šest dana niti jedna osoba nije pozitivna na koronavirus.

Tokom protekle noći na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 158 uzoraka na koronavirus.

Kako je za medije potvrdila generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović, od 158 testiranih uzoraka pozitivan je bio samo jedan, i to iz Bihaća.

U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo RS-a obavljeno je ukupno 362 laboratorijskih testiranja, a novi virus korona potvrđen je kod još šest osoba u Republici Srpskoj, među njima i osoba uposlena u Domu za starije u Skender Vakufu.

Riječ je o dva muškarca (jedan je mlađe životne dobi, jedan srednje) i četiri žene (jedna je mlađe životne dobi, dvije su srednje životne dobi i jedna je starije životne dobi). Tri osobe su iz Skender Vakufa, dvije iz Nevesinja i jedna iz Banje Luke.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar sinoć su testirana 94 uzorka na koronavirus.

Kako je saopćio Štab civilne zaštite HNK, od 94 uzorka, pozitivno je bilo njih pet. Tri su iz Čitluka i dva iz Mostara.

Dvije osobe smještene u prinudnu izolaciju na Bjelave

U protekla 24 sata, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su izvršili 394 kontrole poštivanja mjera izolacije, saopćeno je iz MUP-a KS.

Navode da tom prilikom na datoj adresi nisu zatečene dvije osobe, koje su potom pronađene i u saradnji sa ekipom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć smještene u prinudnu izolaciju na Bjelavama.

Sa Klinike za plućne bolesti Podhrastovi otpuštena su još dva izliječena pacijenta, potvrdila je za medije generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

Dodala je kako se u izolatoriju Podhrastovi nalazi još 14 pacijenata, od kojih su dva na respiratoru.

Dom zdravlja Mostar saopćio je kako je preminuo njihov radnik prim. dr. V. M., rođen 1963. Njemu je, kako su naveli, koronavirus potvrđen 15. aprila, a preminuo je sinoć u svom domu. Riječ je o stomatologu mostarskog Doma zdravlja.

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je u današnjem obraćanju javnosti kazala da je u posljednja 24 sata na koronavirus testirano 128 a pozitivno je troje. Osvrnuvši se na COVID kod djece kazala je da je petero djece oboljelo od koronavirusa u dobi do 14 godina, od kojih je jedno dijete već izliječeno.

U Sveučilišno kliničkoj bolnici Mostar trenutno se liječi 21 pacijent zaražen koronavirusom. Od toga, pet bolesnika je na respiratoru i teškog kliničkog stanja.

U Tuzlanskom kantonu od 208 testiranih osoba u protekla 24 sata na koronavirus niko nije pozitivan i takva je situacija već šesti dan.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirana su još 22 uzorka na prisustvo koronavirusa. Kako je potvrđeno iz KCUS-a, pozitivna su dva testa.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tokom dana na COVID-19 testirano je 115 uzoraka. Kako je potvrđeno iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, na području ovog kantona pozitivna je jedna osoba, i to iz Mostara.

Podsjećamo, Čitluk je drugi grad u BiH po broju zaraženih, više zaraženih ima samo Banja Luka. Trenutno je u Bosni i Hercegovini ukupno 1.285 slučajeva koronavirusa. Ukupno je od ovog virusa smrtnim ishodom prošla 51 osoba, dok su četiri osobe u dosta teškom stanju.

Sarajevska sehara još jednom apeluje na sve građane da prate upute nadležnih institucija, te slušaju i slijede samo stručne osobe.