Zaraženi stranac koji je pobjegao sa Podhrastova prevezen u bazu EUFOR-a u Butmir

Od poslijepodnevnih sati u Sarajevu se odvija prava drama, a glavni akter je uposlenik Delegacije EU u Bosni i Hercegovini koji je iako pozitivan na koronavirus pobjegao iz izolatorija na Podhrastovima.

U ovim trenucima on se nalazi u vozilu Hitne pomoći ispred izolatorija, obezbjeđuju ga pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i čeka se dolazak dežurnog kantonalnog tužioca koji će odlučiti šta će biti s njim. Kako javlja reporter Faktora, u blizini je parkirano više automobila sa diplomatskim tablicama, i vjerovatno se radi ili o radnim kolegama ili članovima porodice.

Prema nezvaničnim informacijama koje se mogu čuti iz razgovora trenutno prisutnih policajaca i medicinskog osoblja ispred izolatorija, jedna od varijanti, obzirom da pacijent odbija bolničko liječenje jeste da ga prevezu u bazu EUFOR-a u Butmiru.

Slično kao što se nedavno dogodilo i u Banjoj Luci, kada su majka i sin zaraženi koronavirusom pobjegli iz bolnice, nakon čega su uhapšeni, i protiv njega će kako nezvanično saznajemo biti pokrenuta istraga zbog sumnje da je počinio krivično djelo prenošenja zarazne bolesti i krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.