Ako se sezona u PLBiH nastavi: Testiranja prije utakmica, na stadionu najviše 120 osoba

Nogometni savez Bosne i Hercegovine načinio je Nacrt prijedloga plana mjera i procedura za nastavak trenažnog procesa i odigravanja utakmica Premijer lige i Kupa bez prisustva publike u sezoni 2019/2020., a Klix.ba je objavio sve detalje ovog dokumenta upućenog klubovima.

Ovim dokumentom NSBiH u saradnji i uz maksimalno poštivanje svih preporuka Ministarstva zdravstva Federacije BiH i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, uprkos određenoj nepredvidivosti u evoluciji borbe protiv COVID-19, pokušava razraditi tačne procedure koje je potrebno provesti u svrhu ponovnog otpočinjanja trenažnog procesa, definisanja tačnih uslova za održavanje treninga te definisanja jasnih uslova za organizaciju i održavanje utakmica, a koji trebaju uključivati sve faze: pripreme, putovanje, odigravanje utakmice, boravak u mjestu odigravanja, hotelu…

Prvi dio su preventivne aktivnosti u svrhu sprečavanja širenja infekcije u kojima se predlaže rad RT-PCR test i to u dvije faze: prije početka trenažnog procesa te prije početka odigravanja samih utakmica. Testiranje bi uradile nadležne službe na teritoriji na kojoj se nalaze klubovi Premijer lige BiH.

U pogledu ponovnog početka treninga i odigravanja utakmica bez prisustva publike planirano je poduzimanje nekoliko preventivnih mjera kao što su potpisavanje deklaracije o odgovornosti, zaključivanje ugovora o osiguranju igrača, članova stručnog štaba i ostalih zaposlenika od posljedica zaraze virusom, testiranje na COVID-19, edukacija igrača i ostalih učesnika o ispravnom ponašanju prije, tokom i nakon treninga i utakmica…

Postoje i tri oblasti koje je potrebno razmotriti prije početka trenažnog procesa, a to su osoblje, tereni, odnosno stadioni te transport.

Kako bi se osiguralo da je teren i stadion koliko je moguće više izolovan, klubovima se preporučuje da trenažni proces, ukoliko je moguće, organizuju u trening kampu ili da igrači borave u hotelu u kojem su isključivo oni smješteni. Ukoliko klub nema trening kamp niti je u mogućnosti da koristi smještaj u hotelu, igrači na trening moraju obavezno dolaziti individualno sami automobilom.

Prije dolaska na stadion sve prostorije moraju biti detaljno očišćene i dezinfikovane u skladu s uputstvom nadležnih zdravstvenih ustanova, od specijalizovanih firmi. Sve kritične površine moraju biti dezinfikovane. Kompletan postupak treba biti pismeno protokolisan, i stadion označen sigurnom zonom. Pismena potvrda se obavezno dostavlja NSBiH najkasnije 24 sata prije prvog treninga, prenosi Sport Centar.

Stadion za odigravanje utakmica će biti podijeljen na tri zone, kako bi se na najbolji način koordinirale različite grupe osoblja te uspješno provele odgovarajuće sigurnosne i preventivne mjere.

U principu, nije dozvoljeno slobodno kretanje osoba među zonama. Organizator utakmice je odgovoran za podjelu zona, a prijedlog koncepta podjele se treba dostaviti u Sektor za sport NSBiH najkasnije 15 dana prije zakazanog nastavka takmičenja. NSBiH (Komitet za sportsku medicinu i Sektor za sport) daje konačnu saglasnost na prijedlog zona.

Broj potrebnih osoba mora biti sveden na minimum, ukupno 120 ljudi, i to na način kako slijedi:

Zona 1 (crvena zona) – prostor terena i svlačionica

Igrači obje ekipe (11+7) – 36
Stručni štabovi obje ekipe (6) – 12
Sakupljači lopti – 2
Fotografi – 2
Hitna pomoć – 2
Nosači nosila – 2
Redari/policija – 5
Sudije – 4
Ostali predstavnici NS BiH – 3
Antidoping – 2
Služba za održavanje/čišćenje – 2
Ukupno: 72

Zona 2 (žuta zona) – prostor tribina

Redari/policija – 10
Vatrogasna služba – 2
Uprava stadiona – 2
Gostujuća delegacija – 4
Domaća delegacija – 6
Novinari – 6
Ukupno 28

Zona 3 (zelena zona) – prostor oko stadiona

Redarska služba i policija – 10
TV produkcija – 5
Održavanje stadiona – 5
Ukupno: 20

Gostujući klub ima obavezu da najkasnije šest sati prije početka utakmice dostavi klubu domaćinu kompletan spisak igrača i svih ostalih osoba s potpisanim izjavama te potvrdom da su negativni na COVID-19 testu prije početka takmičenja.

Kod putovanja i dolaska na stadion ekipa potrebno je primjenjivati opšte higijenske mjere (nošenje maski za lice, dezinfekcija itd.). Kod rasporeda sjedenja u autobusu, svaka osoba sjedi sama (jedna osoba na dva sjedišta).

Klub domaćin je odgovoran za kontrolu ulaska na stadion, a delegat NSBiH ili druga ovlaštena osoba NSBiH nadzire provođenje svih mjera.

Podsjećamo, predloženi plan mjera i procedura je u radnoj verziji koju još nisu odobrila ministarstva.