Unatoč niskim temperaturama grijanje u Sarajevu neće biti upaljeno

Iako se očekivalo ljetno vrijeme i temperature za kraj maja, termometri širom BiH pokazuju deset stepeni Celzijusa ili niže, a građani Sarajeva žale se na hladnoću u stanovima i apeluju na Toplane Sarajevo da puste grijanje, ali to se neće desiti.

Temperature su niske, stanovi hladni, a građani nezadovoljni. Međutim, čini se da je odluka već donesena, bar ako je suditi po izjavi direktora Toplana Berina Alagića, koji kaže da je sezona grijanja završena 15. maja ove godine.

“Prema uredbi Vlade KS, sredinom ovog mjeseca zvanično prestaje sezona grijanja. Kada sezona grijanja završi, mi krećemo sa remontom postrojenja. Mi smo odmah provjerili, s obzirom na specifične temperature, da li smo u mogućnosti tehnički pustiti grijanje”, rekao je Alagić.

Ističe da su kotlovi Toplana rastavljeni zbog potreba čišćenja i ponovno aktiviranje sistema grijanja moglo bi stvoriti više problema nego koristi.

“Ako bismo sada brzo odradili nešto što inače traje nekoliko dana, imali bismo veliki problem. Taj remont je neophodan kako bismo imali grijanje za narednu sezonu. Ukoliko remont ne uradimo na vrijeme između ove dvije sezone, kao i ako redovna inspekcija ne obiđe i ne nađe sve kako bi trebalo biti, mi ćemo imati veliki problem”, nastavlja objašnjavati.

Alagić dodaje kako se Toplane iz tehničkih razloga nalaze u pat poziciji te traži razumijevanje građana za ovu situaciju.

“Ako bi ova situacija potrajala i ako bi nam Vlada dala saglasnost, mi bismo mogli nastaviti puštati grijanje. Međutim, ja nisam tehničko lice, ali svakodnevno radim s njima i oni su me upozorili da, ako bismo naglo aktivirali razmontirane dijelove strojeva, mogli bismo napraviti velike komplikacije. Mislim da to nije realna opcija”, zaključio je Alagić.