Doktor Jusufović o slučaju djevojčice Nadin Smajlović: Nisam htio uskratiti pravo na liječenje

Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla potpisao je nalog za liječenje van granica FBiH za djevojčicu Nadin Smajlović nakon što je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu odbio njeno liječenje.

Djevojčica je terapiju i ljekarsku pomoć dobila u Turskoj.

Jusufović je objasnio da je tada bio član Komisije za liječenje van granica FBiH Federalnog zavoda osiguranja i reosiguranja.

Potpisao sam bez problema. Da sam mogao to da radim ja ili u mojoj ustanovi ja bih rekao dajte dovedite to dijete neka se radi tu gdje se može raditi ako se može raditi. Ako se ne može, zašto bih uskratio pravo na liječenje van granica BiH, jer to na kraju pokriva Fond zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Vrlo jednostavno”, kazao je Jusufović.

On je dodao da u tom trenutku možda nije bio svjestan da spašava to dijete, ali nije htio uskratiti nekome pravo na liječenje.

Kad imate mogućnost da odlučujete to je velika odgovornost”, kazao je Jusufović.

Ako ne možete vi to da uradite, a znate gdje se to može bolje i kompetentnije da se nešto spasi u čemu je problem da to uradite. Ja tu sujetu nemam, kad nešto znam znam, kad nešto ne znam ja to kažem”, kazao je Jusufović u Centralnom dnevniku FACE TV.

Direktor Jusufović govorio je i o nabavci respiratora ističući da je bio pritisak da se oni nabave, ali da je on htio nabaviti tri ali zbog roka isporuke (krajem juna) odustao je od te nabavke. Istakao je da je zdravstveni sistem dobro odgovorio na pandemiju koronavirusa, ali i građani koji su disciplinovani već dva mjeseca, prenosi Patria.