Muslimani u Bosni i Hercegovini i regiji večeras obilježavaju noć Lejletu-l-Bedr

Muslimani u Bosni i Hercegovini i regiji večeras obilježavaju 17. noć mjeseca ramazana, poznatu još i kao Noć bitke na Bedru ili Lejletu-l-Bedr.

Druge godine po preseljenju (hidžri) poslanika Muhammeda iz Mekke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u historiji islama.

Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u historiji.

Muslimana je u toj historijskoj bitki bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje.

O toj pobjedi se u Kur’anu kaže: “Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.”

Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka.

Zato je bitka na Bedru inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

Centralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletu-Bedra bit će održan u Ratnoj džamiji na Igmanu.