Društvo novinara BiH: Osam godina bez kolege Nisveta Džanke

Prije osam godina preminuo je poznati bosanskohercegovački novinar Nisvet Džanko, a tim povodom Društvo novinara Bosne i Hercegovine objavilo je sjećanje posvećeno svom kolegi.

Nisvet Džanko napustio je ovaj i otišao na drugi, “neki kažu bolji svijet” 30. maja 2012. godine u Kliničkom centru Tuzla.

“Prošlo je od tada punih osam godina, kako je otišao kolega novinar, ljudina Nisvet Džanko, koji je svojom kariranom košuljom spajao kockice ove čudesne zemlje, a i danas nam se čini kao da je samo na trenutak nestao ili bolje kazano zastao u faktografskom bilježenju one dobre zemlje ,što se Bosnom i Hercegovinom zove”, poručili su.

Prije osam godina Džanko je osvojio priznanje Novinar godine, prisjećaju se njegove kolege:

“Isto toliko godina prošlo je od manifestacije Novinar godine, koju je Društvo novinara Bosne i Hercegovine, te 2012. godine, organiziralo početkom maja na Karaotoku kod Čapljine. I na kojoj je Nisvet Džanko ponio laskavo priznanje Novinar godine, kojem se tako iskreno obradovao, kazavši ‘samo sam od mjesne zajednice Buća Potok, dobio zahvalnicu’. I razvukao onaj svoj osmijeh, a oči mu tonule. Znao je da ga čeka teška borba.”

“Osam godina poslije njegovog fizičkog odlaska, emitira se njegova Pozitivna geografija na Radio- televiziji Federacije Bosne i Hercegovine, u kojima ga gledamo na njegovim putovanjima i razgovoru sa dobrim ljudima u svim krajevima ove zemlje. Onima koji se vesele životu, radu, sportu, komšiji. Baš kao i on.”

Većina građana BiH pamtit će Nisveta Džanku po kariranoj košulji i Pozitivnoj geografiji:

“Iza Nisveta Džanke ostala je Pozitivna geografija, sjećanja, karirana košulja u restoranu kod Fehre. I u njemu specijalitet ‘Džankini ćevapi’. I danas kao i tada, želimo vjerovati, da je Nisvet Džanko, novinarčina i ljudina, negdje gore pronašao sebi slične i vrijeme krati razgovorom dok čeka, neku novu priliku i nas kod sebe.”

“Pa da tamo gore ponovo radi Pozitivnu geografiju, koja bi se emitirala na Božjoj Televiziji”, navodi se u sjećanju na jednog od omiljenih novinara i kolega Nisveta Džanku.