Indija: Majmuni pobjegli sa uzorcima testova na koronavirus nakon napada na laboratorijskog tehničara

Grupa majmuna napala je laboratorijskog tehničara i pobjegla sa uzorcima testova na koronavirus koje je tehničar nosio.

Tehničar je nosio laboratorijske uzorke trojice pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom, kada se nesvakidašnji incident dogodio.

Majmuni su navodno uzeli primjerke u petak i pobjegli s Medicinskog fakulteta u Meerutu u Indiji. Uzorci još nisu bili testirani. Nakon što su majmuni pobjegli, lokalci su snimili jednog od majmuna kako sjedi na drvetu i žvače jedan od setova za uzimanje uzoraka.

Strah od širenja koronavirusa svakako je prisutan i u Indiji a posebno se povećao nakon izvještaja da majmuni nose uzorke po obližnjim stambenim područjima. Amir Haque, šef ureda u Lucknowu, u intervjuu za Times of India ovaj incident opisao je kao “vrlo, vrlo opasan”.

“Iako životinje ne mogu biti odgovorne za prenošenje ove bolesi, ako nose ove uzorke i s medicinskog fakulteta ih prenesu u stambene prostore, ti testovi definitivno postaju kontaminirani tako da majmuni na taj način mogu širiti infekciju”, rekao je Haque, te dodao kako je ovo veoma ozbiljan alarm za zdravstvene organe i lokalnu upravu.

Ovo nije prvi put da majmuni u posljednje vrijeme napadaju ljude. Prije nekoliko dana, u još jednom nesvakidašnjem incidentu, majmun je vozio bicikl i pokušao ‘oteti’ bebu koja se igrala sa članovima porodice u toku dana. Video incidenta također je postao viralan na društvenim mrežama.