Elon Musk: Senzori u ljudskom mozgu mogli bi biti testirani za manje od godinu dana

Elon Musk je ponovo progovorio o budućnosti umjetne inteligencije te o ulozi koju njegova kompanija ima u stvaranju uslova za simbiozu između ljudi i mašina.

Između ostalog, otkrio je i da je startup Neuralink, u čijem je osnivanju sudjelovao, blizu započinjanja testiranja na ljudskim subjektima.

Neuralink je još u julu 2019. potvrdio da je kreiran robot koji implantate za interakciju s kompjuterima može integrirati duboko u ljudski mozak. Rezultati su dobiveni na osnovu testiranja na laboratorijskim miševima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje se još uvijek ne može sa sigurnošću tvrditi da bi funkcionirale i u ljudskom mozgu.

Ako se pokaže kao funkcionalna, tehnologija bi na prvom mjestu, tvrde stručnjaci, trebala poslužiti za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i osjeta sluha onima koji su ih izgubili, dok Elon Musk, s druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lijek mogla poslužiti kao nešto daleko moćnije.

U tom kontekstu, najavljeno je da se testiranje na ljudskim subjektima očekuje “za manje od godinu dana“, a implantati koji se ugrađuju mjere četvrtinu obima ljudske vlasi, te će se u moždano tkivo integrirati uz pomoć igala koje će pomoći da se izbjegne oštećenje krvnih žila na površini mozga.

Tako ugrađeni senzori bi trebali hvatati signale iz mozga i slati ih do prijemnika – čipa koji se ugrađuje na gornju površinu lobanje, a odatle se informacije prenose bežično do namijenjenog uređaja, piše Futurism.

Musk ističe da smo na određenom nivou svi već kiborzi, s obzirom na to da ovisimo o pametnim telefonima i drugim uređajima te se u mnogim slučajevima kad izgubimo mobitel osjećamo kao da smo izgubili dio tijela.