Prvi evropski muzički konkurs “Klinac u getu” i konkurs za amatersku umjetničku fotografiju “Pravda za Davida”

Asocijacija “Pravda za Davida i svu djecu Bosne i Hercegovine” Beč, Austrija u saradnji sa udruženjem građana “Put pravde” Banja Luka, Bosna i Hercegovina, raspisuje konkurs za izbor novih rap i rege muzičkih numera koje će se naći na zvaničnoj kompilaciji “Klinac u getu” i konkurs za amatersku umjetničku fotografiju.

Tema je Pravda za Davida koja, između ostalog, podrazumijeva globalni pokret građanskih inicijativa u borbi za istinu i pravdu do konačnog rješavanja ubistva mladog banjalučkog studenta Davida Dragičevića, prenosi Oslobođenje.

“Između ostalog naš cilj je stvaranje institucionalnog ambijenta za pravosnažno razriješenje ubistava Davida Dragičevića, Dzenana Memića, kao i svih nerazjašnjenih ubistava i drugih zločina u BiH. Također, promovišemo vladavinu prava i zalažemo se za usklađivanje domaćih zakona sa zakonima Evropske unije.

O protestima i slučaju Dragičević su izvještavali mnogobrojni mediji kao na primjer The NewYork Times, Washington Post, Washington Times, Der Spiegl, Der Standard, Telegraph UK, DW i mnogi drugi.

Tokom protesta dolazilo je do narušavanja osnovnih ljudskih prava, takođe je dolazilo i do narušavanja slobode medijskog izražavanja i slobode medija koja u BiH praktično i ne postoji. Napominjemo da protesti još uvijek traju”, saopćeno je iz ove asocijacije.