Festival bh. drame online

Festival bh. drame je posljednjih godina bio održavan posljednje sedmice u aprilu, dok će ovogodišnji biti realiziran od 1. do 7. juna.

Dramski tekst

Konkurs za najbolji bh. dramski tekst još u aprilu prošle godine raspisali su BNP i Direkcija Festivala bosanskohercegovačke drame, a stručni žiri će rezultate i pobjednika proglasiti 1. juna na otvaranju ovogodišnjeg festivala.

Tokom Festivala, kako je kazao direktor BNP-a, biće organizirani razgovori sa dramskim piscima i njihovo predstavljanje, zatim scensko čitanje dramskih tekstova bh. dramatičara, promocija knjiga, izložbe, okrugli stol, Forum mladih dramskih pisaca…

“Možemo reći da će cijeli 19. festival bh. drame, možda više nekog ikada, biti posvećen dramskim piscima. Festival će cijeli biti digitaliziran i realiziran putem YouTube kanala BNP-a, te kao takav svima dostupan tokom cijele godine, dok čekamo 20. festival. Nadamo da ćemo 20. festival bh. drame realizirati i u obliku na koji smo navikli do ove godine: sa pripremanjem, selektiranjem, igranjem i gledanjem predstava u zgradi BNP-a i naših partnerskih teatarskih kuća. Sasvim sigurno i dijelom sadržaja koji će i u budućnosti ići preko interneta”, ističe Miroljub Mijatović, direktor BNP-a.

Direktor zeničkog pozorišta kazao je da se nada da će uskoro ponovo biti u prilici da se i uživo vide sa publikom, jer, kako kaže, samo živa interakcija sa njima obezbjeđuje i život pozorišta i potpuno ispunjenje pozorišne misije.

“Već razmišljamo o tome kako se prilagoditi onome što dolazi u narednom periodu, tj. nakon ublažavanja mjera zaštite. Detaljno smo analizirali postojeći repertoar, promišljamo naslove za narednu sezonu i u svemu nastojimo misliti i na sigurnost publike, kao i samih izvođača – glumaca. Moramo razmišljati o fizičkoj distanci kada je u pitanju publika, ali i naš umjetnički ansambl, kao i o prostornim resursima koji mogu biti u funkciji za igranje predstava, a da obezbjeđuju sigurnost svih”, objasnio je Mijatović.

Globalna pandemija je usporila i aktivnosti ovogodišnjeg obilježavanja jubileja BNP-a, koji slavi 70. godišnjicu rada i postojanja, od čega pune 42 godine u sadašnjoj zgradi.

 “U trenutku kada je predstava “Ukulele Jam” bila na svom vrhuncu, u smislu predstave kojom je obilježeno 70 godina postojanja BNP-a i unaprijed rasprodanim repriznim izvedbama, desila se pandemija. Pozorišne aktivnosti, u smislu izvođenja predstava za publiku, od tada su zabranjene. BNP je, kao i većina pozorišnih kuća u našoj državi, regionu, pa i u svijetu, svoje aktivnosti morao prebaciti u digitalne formate. Tako smo, odmah po proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane pandemijom koronavirusa, krenuli u promišljanje kako ostati prisutan na kulturnoj/teatarskoj sceni i kako ostati u stalnom kontaktu sa publikom”, ističe direktor BNP-a.

Novi sadržaji

Iz BNP-a kažu da su nove sadržaje nastavili producirati putem interneta, koji je, uglavnom, novi medij za teatre, a pod motom #ostanimokodkuće i u znaku obilježavanja 70 godina BNP-a. Sve je to, kako se naglašava, prouzrokovalo finansijski gubitak, jer, prije svega, nema prodaje ulaznica.

“Teatarske kuće još nisu u stanju realno odgovoriti na pitanje kolike su štete, ali svakako da se u našem slučaju radi o nekoliko desetaka hiljada konvertibilnih maraka po osnovu prodaje ulaznica. O onim koje bismo do sada ostvarili u normalnim uslovima, od raznih fondova, fondacija, kratkoročnih iznajmljivanja prostora i slično, još ne možemo govoriti. Nadamo se da će resorno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a, kao i Grad Zenica, pronaći načine da institucijama kulture pomognu i da unekoliko pokušaju ublažiti finansijske teškoće u kojima se nalazimo”, kazao je Mijatović.

Početak pandemije praktično se poklopio i s njegovim preuzimanjem direktorske funkcije, na kojoj je bio tek nekoliko dana. Tako da je novu funkciju preuzeo u najteže vrijeme.

“Tačno je da sam na poziciju direktora BNP-a došao u jako teškom periodu. Ali, nije ovo težak period samo za teatar, on je težak za cijelo društvo”, zaključio je direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Izvor: Oslobođenje Portal