Francuska: Najomiljena turistička destinacija na svijetu bez turista

Francusku je 2018. godine posjetilo oko 90 miliona turista, što je potvrdilo njen status najomiljenije turističke destinacije na svijetu.

Turizam čini oko 7% francuske ekonomije ‘teške’ oko 2,3 triliona eura.

Francuzima je već jasno da je takav status stvar prošlosti, te da je posve neizvjesno koliko će trebati vremena da ga ponovo postignu. Kao što je slučaj sa svim drugim turističkim zemljama.

Popularna obalna mjesta i gradovi poput Nice bi se već trebala puniti turistima koji tamo običavaju provoditi produžene vikende već od maja. Međutim, jedino što se može vidjeti na sablasno pustim plažama su buldožeri dok popravljaju obalnu liniju.

Kako je Francuska još uvijek ‘pod ključem’, vlasnici turističkih i ugostiteljskih objekata za sada samo planiraju restruktuiranje mjesta za sjedenje u skladu sa pravilima fizičke distance, koja će učiniti dostupnim istog trenutka kada vlada za to da zeleno svjetlo, piše Patria. 

Međutim, da li će i u kojoj mjeri njihovi objekti biti posjećeni ovisi o slobodi kretanja u zemlji i inostranstvu, otvorenosti granica, kao i kupovnoj moći posjetilaca.

francce

Francuska će od ponedjeljka početi popuštati mjere, ali će za sada zadržati ograničenje putovanja unutar 100 km u ‘crvenoj zoni’, regiji najteže pogođenoj epidemijom, koja uključuje i šire područje Pariza, osim za hitne slučajeve ili posao.

Takođe ostaje mjera obaveznog dvosedmičnog karantina za sve koji dolaze iz zemalja koje nisu EU Schengen područje ili Velika Britanija. Ovim se između ostalog nastoje privući turisti iz EU zemalja kao i Britanci kojima je francuska rivijera omiljena ljetna destinacija.

Predsjednik Emmanuel Macron poručio je svojim sunarodnjacima da bi trebali ljetovati u Francuskoj.

Politika EU u pogledu otvaranja granica nije jedinstvena; u Italiji na primjer, svaka osoba koja ulazi u zemlju, uključujući Italijane, mora provesti 14 dana u karantinu osim ako se radi o kratkom poslovnom putu.

muzej luvr

Međutim, turistička sezona u ovim i drugim zemljama najviše ovisi o ponašanju koronavirusa, odnosno krivulji koja se za sada polako kreće prema dole.