Grad Sarajevo pristupio globalnom pokretu koji provodi aktivnosti s ciljem suzbijanja AIDS-a

Grad Sarajevo je danas zvanično pristupio globalnom pokretu „Fast-track cities“ koji, od 2014. godine na temelju potpisane Pariške deklaracije, ulaže maksimalne napore u praćenju i ranom otkrivanju HIV-a i AIDS-a u svojim sredinama, te nastoje pomoći oboljelim sugrađanima u okvirima svojih mogućnosti.

Uključivanje Grada Sarajeva u ovaj projekat, u kojem djeluju mnogi svjetski i evropski centri poput Washingtona, Londona, Pariza, Berlina, Beča i još 500 većih i manjih gradova, rezultat je njegove saradnje sa nevladinom organizacijom Partnerstvo za zdravlje.

Tim povodom su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i izvršna direktorica Partnerstva za zdravlje Aida Kurtović danas potpisali Parišku deklaraciju, kojom su se obavezali na određene aktivnosti s ciljem suzbijanja AIDS-a.

“Važno je učiniti ljude svjesnim ovog problema i intenzivirati aktivnosti na planu organizacije različitih edukativnih programa. Glavni grad će vrijedno raditi na tome”, istakao je gradonačelnik Skaka.

Dodao je da Bosna i Hercegovina ima najmanji broj oboljelih od HIV-a i AIDS-a u našem regionu.

“To ne bi bilo moguće bez do sada uloženih napora u razvoj i provođenje programa prevencije širenja ove bolesti u našoj zemlji. Nadam se da će i u budućnosti biti tako”, kazao je gradonačelnik.

Direktorica Kurtović zahvalila je gradonačelniku, jer, kako tvrdi, na ovaj se način kreira ambijent za bolju reakciju, ali i širenje znanja i razmjenu iskustava u ovoj oblasti.