Gradonačelnik Sarajeva povodom Svjetskog dana slobode medija: Sloboda novinara je uvjet naše slobode

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda.

Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Gradonačelnik grada Sarajeva, Abdulah Skaka uputio je novinarima, ali i svim medijskim radnicima riječi podrške i uvažavanja povodom Svjetskog dana slobode medija.

“Nema istinski demokratskog društva i države bez profesionalnih medija i slobodnih novinara. Svjetski dan slobode medija prilika je da istaknemo ulogu bh. medija i novinara, ne samo u periodu odbrane, nego i u vrijeme izgradnje našeg grada i države”, objavio je jutros na svom Facebook profilu gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

“Društvu novinara Bosne i Hercegovine, ali i svim medijskim radnicima i novinarima koji svakodnevno i u ovo vrijeme pandemije, profesionalno informiraju i izvještavaju javnost djelujući kao savjest i korektiv, želim uputiti riječi podrške i uvažavanja. Sarajevo je, uprkos svemu, uvijek znalo i znat će cijeniti činjenicu da je vaša sloboda uvjet naše slobode”, naveo je gradonačelnik.