Željko Komšić čestitao Svjetski dan slobode medija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku svim novinarima u Bosni i Hercegovini u povodu obilježavanja 3. maja – Svjetskog dana slobode medija.

“Svim novinarima u Bosni i Hercegovini čestitam Svjetski dan slobode medija. Profesija kojom se bavite i vaša uloga kroz pravovremeno i istinito informiranje javnosti od velikog su značaja za naše demokratsko društvo. Hvala vam za vaš trud i rad u proteklom periodu, koji nimalo nije bio lak, s obzirom na vanredne okolnosti u kojima smo se svi u našoj zemlji našli.

Novinarska profesija nalazi se pred puno izazova u modernom svijetu, a današnji dan podsjeća nas da smo u obavezi poduzeti sve što je u našoj moći da novinarima u našoj zemlji omogućimo da svoj posao nastave obavljati pošteno i transparentno, pružajući objektivne i pouzdane informacije našim građanima“, navodi se u čestitki Komšića.

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda.

Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.