Hrvatski radio više neće puštati Tonyja Cetinskog zbog stavova o vakcinaciji

Privatni hrvatski radio “Drava”, koji program emitira iz Koprivnice, više neće puštati pjesme poznatog pjevača Tonyja Cetinskog zbog njegovih stavova protiv vakcinacije. Tu odluku objavili su na svojoj zvaničnoj web stranici.

“Bill Gates se obogatio kako bi mogao finansirati vakcinu nakon koje bi Tony Cetinski pjesme pisao u Wordu i natjerao ga da koristi njegov računar”, napisao je na početku svoga saopštenje Bojan Horvat, muzički urednik Radio Drave, u kojem je objasnio razloge odluke da se zabrani puštanje pjesama poznatog kantautora, prenosi N1.

“Potpuno shvaćajući kako je demokratsko pravo svakog pojedinca da iznese mišljenje koje zastupa, isto kao što je i demokratsko pravo svakog drugog pojedinca da se s time složi ili ne složi, ipak smatram opasnim kada o kompleksnim zdravstvenim temama progovaraju i korner zauzimaju poznate i javne osobe društvenog života, izuzetno nekompetentne za temu koju komentiraju jer na taj način svojim javnim djelovanjem utječu na mišljenje i postupke svojih simpatizera, a potom i mnogih drugih”, napisao je urednik radija.

“Mi kao privatni, komercijalni radio, koji je pjesme Tonyja Cetinskog dosad uredno emitovao te za njih plaćao autorska i muzička prava, do daljnjega ćemo obustaviti emitiranje njegovih pjesama. To je naša odluka i ne očekujemo da će i druge radio stanice slijediti naš primjer, isto kao što znamo da Tony Cetinski neće biti nešto posebno oštećen ovom odlukom. Ona je simbolična i u njenoj suštini krije se želja nas kao medija da svoj medijski prostor više ne poklanjamo osobama koje svojim djelovanjem i odlukama direktno ugrožavaju ovo društvo”, dodao je Horvat.

Na kraju je još jednom ponovi kako Radio Drava pjesme Tonyja Cetinskog, u svom programu, više neće emitovati, “a mjesto u eteru koje je dosad popunjavao Cetinski, zauzet će neki novi bendovi i pjevači, koji u ovo vrijeme krize i prestanka koncertnih aktivnosti itekako trpe i koji ‘umiru sto puta dnevno’”.

Podsjećamo, Cetinski je nedavnom objavom na zvaničnom Instagram profilu podigao prašinu u svojoj zemlji, ali i šire, kada je podijelio savjete kako “legalno odbiti vakcinaciju”. On je samo jedan u nizu poznatih ličnosti, poput Novaka Đokovića i Ivana Pernara, koji su jasno protiv vakcinacije, pa i one, eventualne, u borbi protiv korona virusa.