Jedan od najvećih skandala u historiji Lige prvaka: Na današnji dan prije 11 godina legendarnu utakmicu igrali Chelsea i Barcelona

Na današnji dan prije 11 godina odigrana je legendarna utakmica na Stamford Bridgeu u Londonu.

Akteri su bili fudbaleri Chelsea i Barcelone, a mnogi će reći kada im spomenete ovu utakmicu da je to bila “najveća krađa” u historiji Lige prvaka.

Nije bilo baš tako, Chelsea jeste bio mnogo oštećen klub u ovom duelu, za to se potrudio najviše norveški sudija na tom meču Tom Henning Ovrebo. Ovrebo za tu utakmicu može dobiti samo najgoru ocjenu, propustio je dosuditi nekoliko penala, isključenje bez razloga za Erica Abidala i mnogo drugih stvari.

Ali ipak navijači Barcelone se uvijek rado sjećaju tih 90 minuta u Londonu, što je i bila jedna od prekretnica za veliku eru Barcelone koja je uslijedila narednih nekoliko godina. To je bila jedna od najboljih ekipa u historiji katalonskog kluba, koja je osvojila sve što se moglo osvojiti.

Barcelona je tada vođena od strane Pepa Guardiole igrala najljepši fudbal u Europi , pa i šire. Popularna tika-taka prezentovala se svaku utakmicu katalonaca, gdje god oni igrali.

Da bi to uspjeli morate imati igrače koji mogu to razumjeti i prenijeti na zeleni teren, a Barca je to svakako imala. Na golu Victor Valdes koji većinom nije imao mnogo posla zbog svoje stamene odbrane koju su činili, kapiten Carles Puyol i tada veoma mlad Gerard Pique kojem je to ujedno bila i prva sezona u dresu Barcelone.

Bekovske pozicije su pokrivali Dani Alves koji je to ljeto došao iz Seville i pokazao se kao jedan od najboljih bekova koju su kročili na Camp Nou. Lijevo je bio Eric Abidal, dok su sredinu činili Yaya Toure, a često je uskakao u tim tada veoma mladi Sergio Busquets. Ispred njih nezamjenjivi, najbolji tandem planete tada Xavi i Iniesta, dok je napad činio trio Henry, Eto’o i Lionel Messi.

Sa druge strane i Chelsea je imao jednu od najboljih ekipa u svojoj historiji, a tada sigurno su spadali među najbolje timove svijeta. Predvođeni Drogbom i Anelkom u špicu, Ballackom, Decom, Essienom, Maloudom i Lampardom na sredini, Terryjem kao vođom stamene odbrane, pored njega Carvalho, Ivanović, Bosingwa, Alex i neponovljivi Englez Ashley Cole, koji je bio tada možda i najbolji lijevi bek na svijetu, i sjajnim golmanom Petrom Cechom koji je ponosno nosio titulu jednog od najboljih golmana na svijetu.

Vratimo se na ono šta se dešavalo te noći u Londonu, navijači Chelsea nisu mogli vjerovati šta radi norveški sudija Ovrebo, dok su se navijači Barcelone već počeli opraštati od trofeja Lige prvaka, čak je i trener Barcelone Guardiola nekoliko minuta prije kraja čestitao svom kolegi na drugoj strani, strategu londonskih plavaca Guusu Hiddinku na, kako je tad Pep Guradiola mislio prolasku u finale.

Essien je doveo Chelsea u vodstvo u 9. minuti, prekrasnim golom sa ivice šesnesterca. Bio je to prelijep volej koji je uhvatio Essien, i tada se dalo naslutiti da će Barceloni biti teško se vratiti u igru. Nakon toga Chelsea je nastavljao sa napadima, Drogba u velikoj prilici u 26. minuti, pada u šesnestercu Barcelone, domaći traže penal, ali Ovrebo samo odmahuje rukom. U 52. minuti Valdes spašava Barcelonu. Drogba izlazi sam pred njega, a Valdes uz dosta sreće brani njegov udarac nogom.

Od 65. minute kao da je sve počelo što ne treba u vezi sa sudijom Ovrebom. Dao je crveni karton Ericu Abidalu bez razloga. Ovrebo je mislio da je Abidal srušio Anelku, ali kada pažljivo gledate, vidi se da je Anelka bio mnogo udaljen od Abidala, te da ga bek Barce nije ni dotakao.

U 81. minuti lopta u ruku pogađa štopera Barcelone Gerarda Piquea, ali ponovo se Ovrebo nije oglasio.

A onda, 93. minuta, Alves ubacuje loptu u peterac domaćih, ona se odbija do Samuela Eto’a na lijevu stranu, ovaj je proslijedio do Messija. Messi je gura na vrh linije šesnesterca do Inieste, kojem nije ništa drugo preostalo nego da pokuša da je “opali”. To je i uradio, špicem pod prečku za nikad veće slavlje navijača i igrača Barcelone. Rezultat je 1-1 u Londonu, fudbaleri Chelsea u nevjerici gledaju slavlje Barcelone.

I kada su svi mislili da je kraj, Ovrebo se potrudio da još više zgadi fudbal navijačima Chelsea. Minuta nakon gola, korner za Chelsea, odbija se lopta do Ballacka koji hvata volej, šutirao je i pogodio Eta u ruku, ali ponovo se Ovrebo nije oglasio i samo je odmahnuo glavom. Tada je nastao haos, živci fudbalera Chelsea su popustili, Ballack je ganjao Ovreba po čitavom stadionu aludirajući mu da je to bio čist jedanesterac, ali norvežanin odluku nije promijenio.

Potom je Ovrebo odsvirao kraj, i haos se nastavio. Terry i njegovi saigrači su žestoko protestovali kod Ovreba, ali on je bio veoma hladan. Drogba je također želio ući u fizički obračun ali su ga uspjeli smiriti ostali članovi Chelsea. Ovrebo mu je na to dao žuti karton.

Ovrebo se nije više bavio ovim poslom nakon ove utakmice, a nekoliko godina nakon polufinalne utakmice u Londonu izjavio je kako mu i dalje prijete smrću.

“Svako tko poznaje pravila fudbala zna da sam trebao donositi drugačije odluke. Ali, to je život nas sudaca. Na čudan način sam zadovoljan kako smo pomoćnici i ja ostali hladnokrvni u toj večeri”, rekao je Ovrebo, koji i danas prima prijetnje navijača kluba Chelsea.

“I dalje mi prijete smrću, ali ih više ne uzimam ozbiljno. Najvažnije mi je da takve stvari ne utječu na moju obitelj. Kako to postići? Pa vjerujte da nitko od njih nikada nije vidio nijedan mail ili pismo koje sam dobio. Bacam ih u smeće. Skrivam to od njih, ne želim da se brinu i to je jedini način”, rekao je Ovrebo.

Chelsea je tako ostao bez prilike za osvetu Manchester Unitedu za poraz u finalu sezonu ranije, a Barcelona je u finalu u Rimu slavila protiv Manchester Uniteda sa 2-0. Strijelci su bili Eto’o i Messi. I dan danas ova utakmica se prepričava među zaljubljenicima fudbala, i zaista svi koji su gledali tu noć ovu utakmicu imali su šta i vidjeti.

Chelsea je tu noć izašao u sljedećem sastavu: Cech, Bosingwa, Alex, Terry, A.Cole, Ballack, Essien, Malouda, Lampard, Anelka i Didier Drogba.

Barcelona je bila u sastavu: Valdes, Alves, Pique, Toure, Abidal, Busquets, Keita, Xavi, Iniesta, Eto’o i Lionel Messi.