Ministar Alikadić najavio subvencije za filmsku i TV proizvodnju

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo kreće u implementaciju planiranog programa subvencija za snimanje filmova i TV serija kroz značajan povrat sredstava stranim i domaćim ulagačima u proizvodnju visoko kvalitetnog sadržaja.

Ovaj poduhvat je najavio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić na sastanku sa predstavnicima bosanskohercegovačke filmske industrije koje je predvodio direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Kanton Sarajevo, uz već jasan doprinos kulturi, društvenoj uključenosti i jačanju zajednica, prepoznaje i potencijale kreativnih industrija u stvaranju novih radnih mjesta i ekonomskog rasta.

Kreativne industrije kao što su kinematografija, TV, izdavaštvo, muzika, video igre, digitalne aplikacije i druge grane najbrže su rastući sektor globalne ekonomije.

U Evropi ove industrije zapošljavaju više mladih obrazovanih ljudi nego bilo koji drugi sektor, stopa rasta kreativnog sektora veća je od prosjeka ukupne ekonomije i predviđanja su da će ovaj sektor biti važan faktor ekonomskog oporavka nakon krize.

Uloga filmske i TV industrije u održivom razvoju Grada i Kantona je u tom kontekstu od strateškog značaja, jer su upravo ove industrije motor razvoja šireg spektra kreativnih industrija u kojima trenutno radi oko 5 posto ukupno zaposlenih Kantona Sarajevo“, poručio je Alikadić, te dodao kako je u ovom kontekstu značajna činjenica da je Sarajevo i zvanično proglašeno UNESCO gradom filma, saopćila je Vlada KS.