Nestabilna skupštinska većina: Neki ministri u Vladi KS rado bi se vratili ranijim poslovima

Posljednja sjednica Skupština KS koja se održava u tri nastavka pokazala je vrlo krhku skupštinsku većinu.

Nekoliko tačaka usvojeno je sa 18 naprema 17 glasova, a upravo zbog takve situacije u više navrata ponavljano je glasanje odnosno nakon elektronskog ili u viber grupe (kako je uvedeno tokom online zasjedanja Skupštine KS) bilo bi zatraženo i pojedinačno izjašnjavanje zbog izražene sumnje u broj zastupnika, piše agencija Patria.

Nova većina uspostavljena je u decembru 2019. godine nakon što su dogovor o formiranju vasti na svim nivoima dogovorili predsjednici SDA, SBB i DF Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić, a nova Vlada KS zvanično je potvrđena 3. marta u kojoj su premijer i ministri iz SDA, SBB i DF.

Nakon izlaska SBB-a i DF-a, četiri stranke koje su ranije činile vlast (Narod i pravda, Naša stranka, SDP BiH i NBL uz samostalne zastupnike) ostale su prilično koherentne i jedinstvene što se može vidjeti i prilikom glasanja u Skupštini KS gdje vrlo često imaju 17 ruku. Uz SDA, SBB i DF većinu od 18 ruku čine i dva zastupnika Fahrudin Pecikoza i Haris Pleho.

Nakon afere “Asim Sarajlić” kada je zastupnik Aljoša Čampara zahtijevao da se dan uoči potvrđivanja Vlade KS promijene dva kandidata za ministre koje je predložila SDA uslovljavajući to svojim (presudnim) glasom za novu Vladu KS, a što je i vrh stranke učinio, krhka većina postala je još slabija. Pa je tako zanimljivo pratiti sjednice Skupštine KS i rasprave zastupnika, a naročito SDA gdje dolazi do konfrontacije Čampare i Mahira Devića, šefa Kluba SDA.

Indikativno je da su na određenim tačkama zastupnici SDA glasali različito (neki su bili suzdržani, neki protiv, a neki za). Čampara je u posljednjih nekoliko dana i u svojim medijskim istupima kazao da “niko ne može upravljati porukama sa mnom i mojim mozgom”.

Kako saznaje Novinska agencija Patria i u Vladi KS među ministrima postoji nezadovoljstvo i pritisci te bi neki vrlo rado napustili ovu Vladu i vratili se ranijim poslovima. Zbog pandemije koronavirusa koja je proglašena samo nekoliko dana nakon imenovanja nove Vlade KS oči javnosti još više su usmjerene na kantonalnu vlast.

Veliki broj poslovnih subjekata nezadovoljan je korona zakonom Vlade KS koji bi trebao ublažiti ekonomske posljedice, a naročito jer se ta pomoć veže za sredstva MMF-a koja još nisu raspoređena kantonima.

Nezadovoljstvo raste, ali i pritisak unutar same Vlade KS.

Primjerice, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić zamjerao je prethodnoj Vladi KS kašnjenje sa projektom izgradnje Prve transverzale. No i dolaskom nove vlasti u kojoj je ostao SBB taj projekat ne ide željenom dinamikom. Radončić se još uvijek nije izjašnjavao o aktuelnoj Vladi niti je recimo postavio rok u kojem će ocijeniti njen uspjeh ili neuspjeh.

Istine radi, Radončić je nakon smrti dvoje Sarajlija a koji su bili zaraženi koronavirusom i nisu primili pravovremenu medicinsku pomoć kazao da “svi moraju znati da njemu parlamentarna većina nije važnija od života građana“.

Radončić je zahtijevao da se napravi put pacijenta, ali on još uvijek nije završen. U međuvremenu je smijenjen direktor JU Dom zdravlja Mehmed Kulić (NBL), a imenovan Muhamed Ahmić iz BOSS-a na Radončićev zahtjev.