Ministar Alikadić: Priprema se početak rada ustanova kulture

Uskoro se očekuje početak rada ustanova kulture i evidentno je da su direktori proveli sve aktivnosti kako bi otvaranje adekvanto realizirali.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić sastao se sa direktorima ustanova kulture, s kojima je razmatrao rebalans Budžeta KS, pripreme za početak rada ustanova, kao i probleme s kojima se u radu susreću, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Razmatran je i Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica te mogućnost izgradnje otvorene scene za pozorišta koja bi mogla obezbijediti prikazivanje predstava na otvorenom.

Ministar Alikadić smatra da je u narednom periodu, kada to mogućnosti dozvole, vrlo bitno grantove iz oblasti kulture povećati, jer su ustanove osnovni nosioci kulturoloških vrijednosti i kao takve imaju kontinuitete koji se mora održati.

Istakao je i da su ove ustanove pokazale istinske vrijednosti u očuvanju kulture, te brzim prilagođavanjem u prikazivanju online sadržaja koji su bili preventivno djelovanje na psihičko zdravlje građana Kantona Sarajevo, Bosne i Heregovine, kao i država u regionu gdje su se online sadržaji ustanova pratili, navodi se u saopćenju.