Misi za Bleiburg u sarajevskoj katedrali Srca Isusova prisustvovat će 20 vjernika

Vrhbosanska nadbiskupija objavila je detalje o tome kako će biti organizirano praćenja i sudjelovanja na “svetoj misi za žrtve Bleiburške tragedije” u sarajevskoj katedrali 16. maja.

Navode kako poštujući aktualne mjere restrikcija uslijed pandemije koronavirusa i želeći smanjiti mogućnosti bilo kakvoga incidenta, sveta misa će biti održana uz sudjelovanje predviđenog broja vjernika koji su unaprijed obaviješteni o tome i čija su imena poznata sigurnosnim službama. Riječ je o 20 osoba, ne računajući svećenike koncelebrante.

“Sve ostale potičemo da tog dana sudjeluju na redovnim svetim misama u svojim župama te upute svoje molitve za žrtve Bleiburške tragedije i sve nevine žrtve bilo kojeg naroda”, kažu iz nadbiskupije.

Obzirom na veliko zanimanje medijskih kuća za praćenje svete mise koja će se održati u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, u subotu 16. maja poznato je da će misno slavlje direktno u skladu s dogovorom organizatora, prenositi RTV Herceg-Bosne i biti će uživo emitirano na HRT-u.

Video-materijali će biti besplatno ponuđeni svim TV kućama i ostalima, a fotografirati tokom mise moći će samo službeni fotograf, zaposlenik Katoličkog tjednika, a fotografije će u realnom vremenu biti besplatno ponuđene svima.

“Želeći izbjeći moguće narušavanje svetosti liturgijskoga čina i samoga prostora zbog prisutnosti mnoštva medijskih radnika, ne htijući uskratiti bilo kojoj medijskoj kući praćenje ove svete mise, odlučeno je da svima bude dostupno preuzimanje potrebnih materijala pa neće biti omogućen ulaz u katedralu drugim medijskim djelatnicima osim gore spomenutima koji su uključeni u izravni prijenos i fotografiranje”, kazali su.

Najava održavanja mise ovakvog povoda u Sarajevu izazvala je brojne reakcije javnosti, a najavljeni su i protesti antifašističkih udruženja i određenih političkih stranaka.