Nakon borbe za Mostar: Na današnji dan zarobljeno je 13 pripadnika ARBiH gdje im se gubi svaki trag

Na video snimku Hrvatske radio televizije snimljeno je 13 pripadnika Armije BiH, zarobljenih 10. maja 1993. godine u napadu HV i HVOBiH na komandu Četvrtog korpusa Armije BiH u Mostaru.

Nakon tih snimaka, koje je za HRT i emisiju Dubravka Merlića “Slikom na sliku” napravila novinarka Dijana Čuljak, zarobljenim se ni dan danas ne zna za trag. O kako skandaloznom izvještaju se radi možete pogledati na videu. Bitno je napomenuti da je originalni video obrisan sa Youtube-a, ali ga je naknadno neko opet postavio.

Snimak zarobljenih pripadnika Armije BiH koje je odmah sa “bojišnica obrane od muslimanske agresije” HRT-u poslala novinarka Čuljak. Ono što se na snimku sasvim jasno vidi jesu – zarobljenici.

Kamera ih, jednog po jednog, hvata u totalu i oni, s rukama iznad glave, razgovjetno izgovaraju svoja imena: Hasan Balić, Alija Ćamo, Senad Ćehić, Dževad Ćolić, Mimo Grizović, Vahidin Hasić, Dževad Husić, Zlatko Mehić, Nenad Milojević, Fahir Penava, Ševko Pobrić, Nazif Šarančić i Fedža Husković.

Nakon izgovaranja imena, zarobljeni borci u pratnji bojovnika ulaze u plavi kombi. Tu kamera prestaje pričati o njihovoj sudbini.

Video/ Deveti maj u Mostaru nije samo sunčana subota, sjećanje na jednu od najtežih opsada

Nekoliko godina kasnije, na prvom i drugom suđenju Željku Džidiću, tadašnjem zapovjedniku Vojne policije HVO, te Mati Aničiću, Ivanu Škutoru i Erhardu Pozniću, vojnim policajcima osumnjičenim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, na osnovu priče svjedoka može se konstatovati: svih 13 zarobljenih “armijaca” je maltretirano, mučeno, izmasakrirano i konačno ubijeno.

U nastavku videozapisa Dijana Čuljak razgovara s Željkom Bošnjakom, zapovjednikom bojne HVO (kasnije će Bošnjak poginuti), te, zanimljivo, s Draganom Čurčićem, zapovjednikom postrojbe HVO za posebne namjene.

On, Čurčić, pretpostavljaju Mostarci, rukovodio je napadom na Vranicu. General Čurčić je prije rata profesionalno bio zaposlen u gardijskoj brigadi JNA u Beogradu. JNA napušta u proljeće 1992. godine. Nakon rata jedno je vrijeme bio dozapovjednik Zajedničke komande VFBiH, zamjenik generala Rasima Delića.

Članovi porodica zarobljenih pripadnika Armije BiH imali su sastanak s Delićem ne bi li saznali nešto više o sudbini najmilijih

Dijana Čuljak, novinarka HRT, prvi se put pojavila u Mostaru 2000. godine, sedam godina nakon što je izvijestila gledatelje HRT o podvizima HV i HVOBiH u Mostaru i zarobljavanju 13 boraca Armije BiH.

Izvještavala je tada o posjeti Vlade Republike Hrvatske. Njen dolazak u Mostar frapirao je porodice zarobljenih, potom ubijenih boraca Armije.

U svom saopćenju za javnost su napisali kako je ona, Dijana Čuljak, “intervjuisala zarobljene u cilju velikohrvatske propagande… Nije učinila ništa da javnost i njihove porodice saznaju pravi istinu o dešavanjima koja su uslijedila nakon zarobljavanja i razgovora koje je snimila“.

Čuljak objašnjava kako nije razgovarala sa zarobljenim, da snimljeni prilog nije koristila u komercijalne i propagandne svrhe. Bilo joj je, kaže, dopušteno samo desetak minuta snimanja.

Ne znam šta se dogodilo sa zarobljenim. Ne prozivajte mene, no one koji su odgovorni. A odgovorni su oni koji su ih uhapsili u Vranici i odveli“, kazala je Čuljak.